Συχνά υπάρχει μία παρανόηση στον τομέα των τροφοδοτικών των υπολογιστών και στο πόσα Watt θα πρέπει αυτά να είναι. Υπάρχει η πεποίθηση ότι όσο περισσότερα Watt είναι το τροφοδοτικό, τόσο το καλύτερο.
Αυτό δεν ισχύει. Τα απαιτούμενα Watt για κάθε σύστημα μπορεί να διαφέρουν, αλλά τις περισσότερες φορές βρίσκονται εντός ενός γενικού ορίου που σπάνια ξεπερνιέται.
Πιο συγκεκριμένα, ένας καθημερινός υπολογιστής με μέτρια τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα έναν i5 8400 με μία GTX 1660 και 8 GB RAM, δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση τροφοδοτικό πάνω από 450 Watt.
Ακόμα όμως και αν μιλάμε για ένα ακριβό, high end gaming σύστημα, οι απαιτήσεις δεν αυξάνονται σημαντικά. Ενδεικτικά, για ένα σύστημα με i7 9700K, RTX 2080 Ti και 16 GB RAM, δεν χρειάζονται πάνω από 600 Watt.
Και σε ένα παράδειγμα με AMD: Ένας υπολογιστής με Ryzen 5 2600, 8 GB RAM και RX 5700 χρειάζεται το πολύ ένα τροφοδοτικό των 500 Watt.
Όπως γίνεται αντιληπτό, εάν μιλάμε για ένα σύστημα με πιο αδύναμα specs από τα προαναφερθέντα, η κατανάλωση θα είναι ακόμα χαμηλότερη, και άρα θα απαιτείται ακόμα μικρότερη ισχύς.
Φυσικά, μιλάμε για περιπτώσεις απλών υπολογιστικών συστημάτων με τα παραπάνω τεχνικά χαρακτηριστικά. Αν, επιπρόσθετα, χρησιμοποιηθούν διάφορα άλλα δευτερεύοντα στοιχεία, όπως για παράδειγμα πλήρης RGB φωτισμός, επιπρόσθετες απαιτητικές συσκευές PCI κτλ, γίνεται προφανές ότι η κατανάλωση θα αυξηθεί.
Σημειώστε, επίσης, ότι οι παραπάνω χαμηλές απαιτήσεις σε ρεύμα, οφείλονται κυρίως στην ενεργειακή αποδοτικότητα που παρέχουν πλέον τα σύγχρονα hardware *. Αν ανατρέξουμε σε παλαιότερες γενιές, θα δούμε ότι οι τότε επεξεργαστές, κάρτες γραφικών, και άλλα εξαρτήματα, είχαν πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις σε Watt, και έτσι ήταν απαραίτητο ένα ισχυρότερο τροφοδοτικό.
* Εξαίρεση σε αυτή τη λογική αποτελούν κάποιες νέες κάρτες γραφικών, και συγκεκριμένα τα κορυφαία μοντέλα των σειρών RTX 30xx, 40xx και RX 7xxx, οι οποίες, αντίθετα στην τάση της εποχής, καταναλώνουν μεγάλα φορτία ρεύματος, προκειμένου να πετύχουν υψηλές επιδόσεις, που σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις (π.χ. RTX 3090 Ti / 4090 σε συνθήκες βαριάς χρήσης) μπορούν να αγγίξουν και τα 500 W μόνες τους!
Συμπερασματικά, τροφοδοτικά των 800+ Watt αποτελούν υπερβολή για τον μέσο χρήστη και προορίζονται για ειδικές περιπτώσεις υπολογιστών (servers κτλ.), και σε καμία περίπτωση ένα τροφοδοτικό των 400 Watt δεν επηρεάζει αρνητικά τον υπολογιστή, συγκριτικά με ένα τροφοδοτικό ίδιας κατηγορίας των 600, 800, 1000+ Watt.
Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλα τα τροφοδοτικά ίδια. Προτιμήστε ένα PSU που να έχει κάποιο πιστοποιητικό αποδοτικότητας. Τέτοια είναι τα 80 PLUS, 80 PLUS BRONZE, 80 PLUS SILVER, 80 PLUS GOLD, 80 PLUS PLATINUM και 80 PLUS TITANIUM. Ένα τροφοδοτικό των 500 Watt που δεν έχει τέτοιο πιστοποιητικό, έναντι ενός των ιδίων Watt που έχει, είναι λιγότερο αποδοτικό και συνεπώς θα οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση και ίσως αστάθειες κατά τη λειτουργία.
Η γνωμη μου για τρια εξαρτηματα Η/Υ που θα τα εχουμε, ισως και πανω απο 10 χρονια.
Οθονη, καλης ποιοτητας, με προστασια για τα ματια μας
Κουτι, Ευρυχωρο, με καλο airflow, θα βοηθισει στην μακροζωηα των εξαρτηματων μας
Τελος Τροφοδοτικο, εκτος των πολυ χρησιμων προυποθεσεων που αναφερονται εδω, καλο θα ειναι το PSU calculator μας συστηνει ενα τροφοδοτικο π.χ. 400w, να επιλεξουμε ενα 450w η 500w. Ωστε αν προσθεσουμε στο μελλον περισσοτερους δισκους, αυξησουμε την μνημη, τοποθετησουμε μια vga με μεγαλητερη καταναλωση κτλ, να ειμαστε καλυμενοι.
Σηνειωνω οτι ειναι προσωπικη γνωμη