Πότε ο τεχνολογικός αναλφαβητισμός γίνεται επικίνδυνος

584 0


 

Με την τεχνολογία να εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς κάθε μέρα που περνάει, είναι φυσικό και επόμενο μία αρκετά μεγάλη μερίδα της κοινωνίας να αδυνατεί να “συμβαδίσει” με αυτή. Το γνωστικό αντικείμενο του κάθε ανθρώπου διαφέρει, και προφανώς θα ήταν σουρεαλιστικό και άδικο να απαιτούμε από όλους να διατηρούν ένα επαρκές επίπεδο γνώσεων πάνω στον τεχνολογικό τομέα. Σωστά;

 

 

Λάθος.

Καλώς ή κακώς, η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ ταυτόχρονα διείσδυσε και στις ζωές μας σε έναν τρομακτικά μεγάλο βαθμό. Ενώ αυτό το άλμα προόδου φέρνει πράγματι σωρεία θετικών στοιχείων που βελτιώνουν αισθητά την καθημερινότητά μας με αμέτρητους τρόπους, φέρνει με την ίδια ευκολία και σωρεία αρνητικών στοιχείων, που μπορεί να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους, κάποιοι εκ των οποίων ενδέχεται υπό συνθήκες να αποδειχθούν ακόμα και μοιραίοι.

 

Το κακό με την ανεξέλεγκτη εξέλιξη της τεχνολογίας, είναι ότι έδωσε δυσανάλογη δύναμη και εξουσία σε όσους την γνωρίζουν λίγο καλύτερα από τους άλλους. Τόση πολλή, που ουσιαστικά χάρισε την δυνατότητα σε οποιονδήποτε εγκληματία, απατεώνα, επιτήδειο, ή απλά βλάκα, να απειλήσει ή και τελικώς να προξενήσει ζημιά σε άλλους, εκμεταλλευόμενοι την γνωστική ένδεια του κόσμου. Ζημιά που μπορεί να εκτείνεται από το κοινωνικό κομμάτι, έως το οικονομικό ή και το προσωπικό.

 

 

Αυτό που δεν έχει καταλάβει ο κόσμος, είναι ότι ο ίδιος τροφοδοτεί αυτά τα σκουπίδια, και τους επιτρέπει να υπάρχουν και να συνεχίζουν την δράση τους. Πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό, ότι ο καθένας που κατέχει μία συσκευή και συνδέεται στο διαδίκτυο, φέρει κάποιες ευθύνες. Μία από αυτές, είναι και να έχει κάποιες στοιχειώδεις – αν όχι παραπάνω – γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, ώστε να μπορεί να προστατεύσει αρχικά τον εαυτό του, αλλά κυρίως τους υπόλοιπους χρήστες της εικονικής κοινότητας στην οποία εισέρχεται. Οι πραγματικά επικίνδυνοι χρήστες του ίντερνετ, είναι οι άσχετοι.

 

Αν υποθέταμε ότι από αύριο το πρωί, με έναν μαγικό τρόπο, όλος ο κόσμος θα γνώριζε βασικές αρχές της τεχνολογίας και του διαδικτύου, τα ποσοστά της ηλεκτρονικής εγκληματικότητας και παρανομίας θα έπεφταν αυτομάτως σε μηδενικά επίπεδα.

Ακούγεται ουτοπικό και ανέφικτο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

 

 

Δεν χρειάζονται πτυχία και σπουδές για να μπορέσεις να κατανοήσεις σφαιρικά πώς λειτουργεί το ίντερνετ, και η τεχνολογία που το περιβάλλει. Για τα περισσότερα θέματα, αρκεί να βασιστείς στην κοινή λογική. Όπως και στην πραγματική ζωή, έτσι και στην εικονική θα υφίστανται πάντα απόπειρες εξαπάτησης, κλοπής, διασυρμού και γενικότερα κακόβουλων ενεργειών εις βάρος δικό μας, ή κάποιου συνανθρώπου μας. Όλα εξαρτώνται από το εάν εμείς θα καταφέρουμε να τις αντιληφθούμε, και στη συνέχεια πώς θα αντιδράσουμε σε αυτές, ακόμα και εάν δεν είμαστε άμεσα το θύμα εμείς.

 

Εάν ο κόσμος συνεχίσει να εισάγει τα προσωπικά του δεδομένα σε κάθε τυχαία ιστοσελίδα που βρίσκει στο ίντερνετ, εάν συνεχίσει να πέφτει σε παγίδες διαφημίσεων που υπόσχονται εύκολο χρήμα και δωρεάν προϊόντα, εάν συνεχίσει να ακολουθεί και να αναπαράγει ψεύτικα προφίλ και ψευδείς ειδήσεις σε κοινωνικές πλατφόρμες, τότε η ίδια η κοινωνία θα φέρει την ευθύνη για την τεχνολογική κατάντιά της, αλλά και για τα θύματα που αυτή θα συμπαρασύρει.

 

 

Το μόνο που χρειάζεται, είναι να χρησιμοποιήσουμε την νοημοσύνη που όλοι έως έναν βαθμό διαθέτουμε, και να αναγνωρίσουμε μία αξιόπιστη ιστοσελίδα από μία αναξιόπιστη, μία έγκυρη πηγή από μία άκυρη, μία ουσιαστική διαφήμιση από μία παραπλανητική, ένα ψεύτικο προφίλ από ένα αληθινό. Εάν δεν διαθέτουμε την απαιτούμενη νοημοσύνη ή εξειδίκευση για να προβούμε στις παραπάνω διακρίσεις, δεν είναι ντροπή να κάνουμε μία αναζήτηση πάνω στο θέμα, ή να ζητήσουμε την βοήθεια και την άποψη κάποιου ειδικού. Εάν δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό, τότε θα ήταν καλύτερο και για εμάς, αλλά και για την υπόλοιπη κοινωνία, να απομακρυνθούμε από τον ομολογουμένως περίπλοκο κόσμο της τεχνολογίας, και να ασχοληθούμε με κάτι άλλο. Διαφορετικά, ρισκάρουμε να γίνουμε επικίνδυνοι άθελά μας, εξαιτίας του τεχνολογικού μας αναλφαβητισμού.

Σημείωση: Απαγορεύεται από το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας η καθ' οποιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση / ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)