Σχολεία μηνύουν Facebook, Instagram, και TikTok για συμβολή σε «κρίση ψυχικής υγείας» στους μαθητές

73 0


Πολυάριθμα σχολεία από πολλαπλές κομητείες των ΗΠΑ, προχωρούν διαδοχικά σε μηνύσεις και αγωγές εναντίον των μητρικών εταιρειών δημοφιλών κοινωνικών δικτύων, εξαιτίας του αρνητικού ρόλου που διαδραματίζουν στην ψυχική υγεία των μαθητών τους.

 

Ειδικότερα, μία σειρά από σχολικές μονάδες από το Μέριλαντ, τη Φλόριντα, την Καλιφόρνια, την Πενσυλβάνια, το Νιου Τζέρσει, την Αλαμπάμα, το Τενεσί και άλλων, κατηγορούν την Meta (ιδιοκτήτρια των Facebook και Instagram), την Google (ιδιοκτήτρια του YouTube), την Snap (ιδιοκτήτρια του Snapchat), και την ByteDance (ιδιοκτήτρια του TikTok), πως οι εφαρμογές τους είναι «εθιστικές και επικίνδυνες», ενώ έχουν «αναδιαμορφώσει τον τρόπο που τα παιδιά σκέφτονται, νιώθουν και συμπεριφέρονται».

 

Μέσα σε αυτές τις αγωγές, τονίζεται πως οι συγκεκριμένες πλατφόρμες βλάπτουν τους ανήλικους, μέσω «ανταμοιβών που προκαλούν ντοπαμίνη», όπως, για παράδειγμα, η σελίδα «Για εσάς» του TikTok, που αξιοποιεί δεδομένα σχετικά με τη δραστηριότητα του χρήστη, για να παράσχει μία απέραντη ροή προτεινόμενου περιεχομένου.

Με την ίδια λογική, θίγονται και οι αλγόριθμοι των Facebook και Instagram, οι οποίοι έχουν «σχεδιαστεί ώστε να δημιουργούν επιζήμιες λούπες επαναλαμβανόμενης και υπερβολικής χρήσης της υπηρεσίας».

 

Επιπρόσθετα, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ισχυρίζονται ότι τα παραπάνω κοινωνικά δίκτυα «ενθαρρύνουν ανθυγιεινές και αρνητικές κοινωνικές συγκρίσεις, που κατά συνέπεια προκαλούν θέματα εξωτερικής εμφάνισης, και σχετίζονται με ψυχικές και φυσικές διαταραχές στα παιδιά».

 

Τέλος, στις μηνύσεις γίνεται λόγος για «προβληματικά» εργαλεία γονικού ελέγχου, αλλά και για κενά ασφαλείας που υποστηρίζεται ότι «προωθούν την σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων».

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)