Σε κρίση η Meta: 11.000 απολύσεις, «ελεύθερη πτώση» άνω του 70% η μετοχή, 700$ δισ. απώλειες

68 0


Δύσκολες στιγμές φαίνεται πως περνάει η Meta, ο τεχνολογικός κολοσσός πίσω από τα Facebook και Instagram, με την εταιρεία να ανακοινώνει πριν από λίγες ώρες χιλιάδες απολύσεις, συνοδευόμενες από ιδιαίτερα δυσοίωνα στατιστικά.

 

Σε μία ανακοίνωση που εξέδωσε ο ίδιος ο πρόεδρός της, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη που οφείλονται κυρίως σε αυτόν, λόγω της υπέρμετρης αισιοδοξίας του για ανάπτυξη της εταιρείας εν καιρώ πανδημίας, αναλαμβάνοντας, έτσι, την ευθύνη των απολύσεων αλλά και της πτωτικής πορείας.

 

Στην αρχή του Covid, ο κόσμος μεταφέρθηκε στο διαδίκτυο, και η σημαντική ακμή του ηλεκτρονικού εμπορίου οδήγησε σε τεράστια αύξηση εσόδων. Πολλοί πίστευαν πως αυτή η τροπή θα καταστεί μόνιμη, και θα συνεχιζόταν ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας. Το ίδιο και εγώ, και έτσι πήρα την απόφαση να αυξήσω σημαντικά τις επενδύσεις μας. Δυστυχώς, αυτό δεν εξελίχθηκε με τον τρόπο που περίμενα.

 

Στη συνέχεια, ο δημιουργός του Facebook ανέφερε πως η εταιρεία θα πρέπει να γίνει πλέον πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, μειώνοντας έξοδα και προσωπικό, ενώ θα μετακινηθούν περισσότεροι πόροι σε έναν μικρότερο αριθμό τομέων υψηλής προτεραιότητας ανάπτυξης, όπως οι διαφημίσεις, η τεχνητή νοημοσύνη, και το metaverse.

 

Κάπως έτσι, 11.000 εργαζόμενοι της Meta απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους, ποσοστό που συνιστά το 13% του συνολικού της ανθρώπινου δυναμικού, που αγγίζει τους 87.000 υπαλλήλους.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μαζικό «κύμα» απολύσεων από την ίδρυσή της, το 2004.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η αξία της μετοχής της εταιρείας έχει πέσει περισσότερο από 70% από την αρχή του έτους, ενώ η εμπορική της αξία γνώρισε απώλειες άνω των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόλις τις τελευταίες εβδομάδες!

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Reuters

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)