«Σεισμός» στον κόσμο της τεχνολογίας, νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία απειλεί να κλείσει Facebook & Instagram

159 0


Σαν βόμβα έσκασε πριν από λίγες ώρες η είδηση πως η Meta, η εταιρία στην οποία ανήκει το Facebook αλλά και το Instagram, σκέφτεται να παύσει τη λειτουργία αυτών των δύο κοινωνικών δικτύων στην Ευρώπη, εξαιτίας ενός ευρωπαϊκού νόμου που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη διαχείρισή τους.

 

Πιο συγκεκριμένα, το κώλυμα προκύπτει από το νομοθετικό πλαίσιο του GDPR, σύμφωνα με το οποίο όλες οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες που χρησιμοποιούν και αποθηκεύουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία Ευρωπαίων πολιτών, θα πρέπει να το κάνουν αποκλειστικά σε servers που βρίσκονται στην Ευρώπη.

 

Αυτό είναι ένα μη ρεαλιστικό σενάριο για την Meta, αφού λόγω έδρας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αμερικανικούς διακομιστές.

 

Η εταιρία τονίζει ότι η δυνατότητα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων αναμεταξύ των χωρών είναι κρίσιμη, τόσο σε λειτουργικό επίπεδο, όσο και σε διαφημιστικό.

Συνεπώς, εάν δεν επιτευχθεί κάποια ειδική συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές, είναι πιθανό να ξυπνήσουμε και πάλι σε έναν κόσμο χωρίς Facebook και Instagram!

 

Σχετικά με το θέμα, η Meta δηλώνει:

Εάν δεν είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε δεδομένα μεταξύ και ανάμεσα σε χώρες και ηπείρους στις οποίες λειτουργούμε, ή εάν περιοριστεί η δυνατότητα διαμοιρασμού δεδομένων μεταξύ των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη δυνατότητα να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας, με τον τρόπο με τον οποίο το κάνουμε, ή και τη δυνατότητά μας να στοχεύουμε διαφημίσεις.

[…]

Πιστεύουμε πως θα καταφέρουμε να συνάψουμε νέες συμφωνίες μέσα στο έτος, ωστόσο αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, είναι πιθανό να μην έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε μία σειρά από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες μας, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram, στην Ευρώπη.

 

Μία Ευρώπη χωρίς την τοξικότητα και την ματαιοδοξία που διακατέχει αυτά τα δύο κοινωνικά δίκτυα μπορεί για πολλούς να είναι όνειρο, ωστόσο θα είναι τρομερά καταστροφικό για αμέτρητες επιχειρήσεις που τα χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση για την πώληση και την προώθηση των αγαθών και των υπηρεσιών τους.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)