Τι είναι η ταυτοποίηση δύο παραγόντων;

825 0


Η ανάγκη για περισσότερη ασφάλεια στο διαδίκτυο έχει οδηγήσει στην εφεύρεση διάφορων επιπλέον δικλείδων προστασίας, προκειμένου να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες να παραβιαστεί ο λογαριασμός και τα δεδομένα κάποιου χρήστη.

 

Μία από αυτές τις νέες, επιπρόσθετες μεθόδους προστασίας, είναι η ταυτοποίηση δύο παραγόντων.

 

Τι είναι, λοιπόν: Η ταυτοποίηση δύο παραγόντων, απαιτεί από τον χρήστη που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει έναν λογαριασμό, να προσκομίσει στο σύστημα και έναν δεύτερο κωδικό ασφαλείας, πέρα από τον βασικό κωδικό του λογαριασμού. Αυτός ο δεύτερος κωδικός, όμως, δεν είναι συγκεκριμένος και δεν τον ορίζει ο κάτοχος του λογαριασμού. Ειδικότερα, ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού δηλώνει, όταν την ενεργοποιεί, μία προσωπική του συσκευή στην οποία μόνο αυτός έχει πρόσβαση (συνήθως το κινητό του τηλέφωνο). Έπειτα, κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να εισέλθει στον λογαριασμό του, θα αποστέλλεται αυτόματα ένας κωδικός μίας χρήσης σε αυτή τη συσκευή, είτε μέσω SMS, είτε μέσω εφαρμογής, τον οποίο και θα πρέπει να εισάγει ο χρήστης για να αποκτήσει πρόσβαση επιτυχώς.

 

Οι κωδικοί αυτοί δημιουργούνται τυχαία από κάποια γεννήτρια κωδικών, είναι μίας χρήσης και συχνά ισχύουν μόνο για λίγα λεπτά.

 

Όπως είναι προφανές, με αυτόν τον τρόπο γίνεται αδύνατο να εισέλθει στον λογαριασμό οποιοσδήποτε δεν έχει άμεση πρόσβαση στο κινητό του κατόχου ενός λογαριασμού, ακόμα και αν ξέρει τον κύριο κωδικό πρόσβασής του.

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Google

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)