Τι είναι οι NVMe και M.2 δίσκοι;

334 0


Ο καιρός περνάει, η τεχνολογία εξελίσσεται, και οι απλοί SSD δίσκοι φαντάζουν ήδη… ξεπερασμένοι.

Οι νέου τύπου M.2 δίσκοι αποτελούν την μετεξέλιξη των παλαιότερων συμβατικών SATA δίσκων, ενώ θα πρέπει να γίνει σαφές ότι και οι δύο ανήκουν στην οικογένεια των SSD * .

(*) Οι SATA δίσκοι συναντώνται παράλληλα και στο φάσμα των HDD.

 

Η διαφορά τους έγκειται στον τρόπο συνδεσμολογίας τους, ο οποίος επιτρέπει στους M.2 να επιτυγχάνουν σημαντικά υψηλότερες ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης δεδομένων, αφού συνδέονται απευθείας στην μητρική του υπολογιστή μέσω ειδικής θύρας, σε αντίθεση με τους SATA, στους οποίους, όπως καταδεικνύει και το όνομά τους, μεσολαβεί το ομώνυμο καλώδιο.

Ταυτόχρονα, είναι ιδιαίτερα μικρότεροι σε μέγεθος από τους ήδη μικρούς SSD 2,5 ιντσών, καταναλώνουν ακόμη λιγότερο ρεύμα από εκείνους, και φυσικά είναι περισσότερο καλαίσθητοι χάρη στην απουσία καλωδίων.

 

Και εδώ είναι που τα πράγματα περιπλέκονται.

 

Οι M.2 δίσκοι διατίθενται σε δύο διαφορετικές εκδόσεις, αυτούς που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο SATA, και αυτούς που χρησιμοποιούν το νεότερο πρωτόκολλο NVMe.

Οπτικά, είναι και οι δύο πανομοιότυποι, αφού αμφότεροι φέρουν τις ίδιες διαστάσεις και συνδέονται απευθείας με τη μητρική, με τη μόνη διαφοροποίηση να βρίσκεται στις επιδόσεις.

 

Οι M.2 δίσκοι που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο SATA, καταγράφουν χαμηλότερες ταχύτητες συγκριτικά με τους M.2 δίσκους που βασίζονται στο πρωτόκολλο NVMe.

Ειδικότερα, οι NVMe M.2 εκμεταλλεύονται τον δίαυλο επικοινωνίας PCIexpress, γεγονός που τους επιτρέπει να αγγίζουν ακόμη και πενταπλάσιες με εξαπλάσιες ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης σε σχέση με τους SATA M.2, οι οποίοι αποδίδουν σχεδόν το ίδιο με έναν απλό SATA SSD.

 

Συνεπώς, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι NVMe δίσκοι αποτελούν υποκατηγορία των M.2 , και όχι διαφορετικό τύπο.

 

Έτσι, συμπεραίνουμε πως SATA SSD, M.2 SATA SSD, και M.2 NVMe SSD είναι τρεις ξεχωριστοί δίσκοι, με τους τελευταίους να είναι οι γρηγορότεροι και ακριβότεροι, και τους πρώτους οι πιο αργοί και προσιτοί.

 

Εάν σκοπεύετε να αναβαθμίσετε τον αποθηκευτικό χώρο του δικού σας υπολογιστή με SSD δίσκο, και δεν ξέρετε ποιον να επιλέξετε από τους παραπάνω, θα πρέπει πρώτα να δείτε εάν η μητρική σας κάρτα υποστηρίζει τους M.2 δίσκους, δηλαδή εάν διαθέτει την ειδική θύρα σύνδεσης για αυτούς.

Ακόμα και αν την διαθέτει, θα πρέπει να ανατρέξετε στα τεχνικά χαρακτηριστικά της, ώστε να εξακριβώσετε εάν πρόκειται για θύρα που υποστηρίζει και NVMe M.2 δίσκους, ή μόνο τους SATA M.2 , καθώς στη δεύτερη περίπτωση, ακόμη και αν αγοράσετε έναν NVMe, αυτός θα “τερματίζει” στο χαμηλότερο όριο ταχυτήτων του πρωτοκόλλου SATA.

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Tom’s Hardware

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)