Τι είναι το Cloud και πώς μπορεί να σας εξοικονομήσει χώρο

533 0


Τα τελευταία χρόνια, στον χώρο της τεχνολογίας και του ίντερνετ, έχει αναπτυχθεί και χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά ο όρος «Cloud» .

Ως νεοσύστατη έννοια, είναι φυσικό πολλοί απλοί χρήστες να μην την γνωρίζουν λεπτομερώς, ή και να μην την έχουν συναντήσει καν μέχρι τώρα. Όπως και να ‘χει, το Cloud είναι μία πολύ χρήσιμη τεχνολογία, που μπορεί να σας διευκολύνει καθημερινά με πολλούς τρόπους, οπότε μάλλον θα θέλετε να τη μάθετε.

 

Με απλά λόγια, το Cloud είναι ένα σύνολο διακομιστών (servers), απομακρυσμένων υπολογιστών δηλαδή, που μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο, και συνδεόμαστε σε αυτούς μέσω του διαδικτύου.

Η πιο συνηθισμένη εφαρμογή του Cloud, είναι ως μέσο αποθήκευσης. Εκμεταλλευόμαστε, δηλαδή, τον χώρο του σκληρού δίσκου ενός απομακρυσμένου υπολογιστή, για να αποθηκεύσουμε εκεί τα δεδομένα μας, και να αποφύγουμε να καταναλώσουμε τον χώρο του δικού μας συστήματος.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, αυτό μπορεί να φανεί σωτήριο για όσους διαχειρίζονται μεγάλο όγκο αρχείων και υστερούν ελεύθερου χώρου στον προσωπικό τους υπολογιστή.

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν υπηρεσίες του Cloud για την αποθήκευση των βίντεο και των φωτογραφιών τους, ώστε να αποδεσμεύσουν χώρο από το κινητό τους ή τον υπολογιστή τους.

 

Αυτή, όμως, δεν είναι η μόνη χρήση του Cloud.

Χάρη στη μόνιμη σύνδεση αυτών των απομακρυσμένων υπολογιστών στο ίντερνετ, οι συγκεκριμένες υπηρεσίες λειτουργούν αδιάκοπα, και είναι προσβάσιμες από κάθε συσκευή σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει πως κάθε χρήστης έχει πρόσβαση στα αρχεία και τα δεδομένα που αποθηκεύει εκεί, από παντού και οποιαδήποτε στιγμή.

Έτσι, μπορεί κανείς να φανταστεί την ευκολία που προσφέρει κάτι τέτοιο σε όσους μετακινούνται συχνά, ή χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση πολλές διαφορετικές συσκευές.

 

Επιπλέον, το Cloud μπορεί να φανεί χρήσιμο και ως σύστημα διαμοιρασμού αρχείων, αφού κάποιος έχει τη δυνατότητα να κοινοποιήσει τα αρχεία που ανεβάζει σε αυτό, μέσω συνδέσμου, κάνοντας την αποστολή μίας φωτογραφίας ή ενός εγγράφου σε κάποιον άλλο πολύ εύκολη υπόθεση.

Η πλειοψηφία των εταιριών και των επιχειρήσεων που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, έχει εμπιστευτεί πλέον το Cloud για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

 

Φυσικά, υπάρχουν και άλλες υλοποιήσεις και εφαρμογές του Cloud, που όμως δεν αφορούν το ευρύ κοινό και δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστές, όπως για παράδειγμα την εξ’ αποστάσεως εκτέλεση λογισμικού, βασικά για λόγους δοκιμών, κάτι που απασχολεί κυρίως τους προγραμματιστές.

 

Κατά καιρούς, το Cloud έχει δεχτεί αμφισβήτηση από πολλούς που ισχυρίζονται πως τα προσωπικά μας δεδομένα δεν μπορούν να είναι ασφαλή σε τέτοιες πλατφόρμες, εξαιτίας της διαδικτυακής τους υπόστασης που τις καθιστά ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις.

 

Σήμερα, ο καθένας μπορεί να αναζητήσει και να βρει χιλιάδες λύσεις Cloud, που προσφέρονται ως υπηρεσίες από διάφορες εταιρίες πληροφορικής, είτε δωρεάν, είτε επί πληρωμή, συνήθως αναλόγως με τον χώρο αποθήκευσης που διαθέτουν.

Η πιο δημοφιλής επιλογή στον κλάδο του αποθηκευτικού Cloud αυτή τη στιγμή είναι το Google Drive, καθώς όχι μόνο φέρει το κύρος και την αξιοπιστία της Google, αλλά προσφέρει και 15 GB μνήμης στο δωρεάν πακέτο. Ακολουθεί το OneDrive της Microsoft, που όμως δίνει μόνο 5 GB στο δωρεάν του πρόγραμμα, ενώ υπάρχει και η επιλογή του Dropbox, που το δωρεάν του πακέτο αποτελείται από μόλις 2 GB αποθηκευτικού χώρου.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)