Τι είναι το DisplayPort και ποια η διαφορά του με το HDMI

148 0


Το DisplayPort αποτελεί το νεότερο πρωτόκολλο συνδεσμολογίας για μεταφορά σήματος εικόνας και ήχου μεταξύ συσκευών, και σε συνδυασμό με την πανομοιότυπη εξωτερική τους εμφάνιση, είναι λογικό να δημιουργούνται αρκετές απορίες σχετικά με αυτό, όπως και ερωτηματικά σε ό,τι αφορά τις διαφορές του συγκριτικά με το πιο δημοφιλές και ευρέως γνωστό HDMI.

 

 

Το DisplayPort (συχνά αναγράφεται και ως «DP») έχει σχεδιαστεί ειδικά για χρήση μεταξύ υπολογιστών και οθονών, και αυτός είναι ο λόγος που έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο εύρος ζώνης (bandwidth), δηλαδή στην ποσότητα του όγκου δεδομένων που μπορεί να μεταφερθεί αναλογικά με τον χρόνο.

Έτσι, υπερτερεί σημαντικά στον συγκεκριμένο τομέα έναντι του αντιπάλου του, με το bandwidth του HDMI να κυμαίνεται μεταξύ 4,95 και 48 Gbps (ανάλογα την έκδοση), όταν το εύρος ζώνης του DisplayPort ξεκινά από τα 10,8 Gbps και αγγίζει ακόμα και τα 80 Gbps.

 

Βάσει των παραπάνω, ορίζονται τόσο οι υψηλότερες υποστηριζόμενες αναλύσεις, όσο και οι μέγιστοι εφικτοί ρυθμοί ανανέωσης.

 

Αναλυτικότερα:

Οι εκδόσεις 1.0 και 1.1a του DisplayPort – που είναι αρκετά παλιές έχοντας κυκλοφορήσει το 2006 – προβλέπουν μέγιστο εύρος ζώνης τα 10,8 Gbps, και αντίστοιχα υποστηρίζουν αναλύσεις 1080p με μέγιστο ρυθμό ανανέωσης τα 144 Hz, ή 4K με μέγιστο ρυθμό ανανέωσης τα 30 Hz.

Οι δύο επόμενες εκδόσεις, 1.2 και 1.2a, προβλέπουν μέγιστο εύρος ζώνης τα 17,28 Gbps, υποστηρίζοντας κατ’ αντιστοιχία αναλύσεις 1080p με ρυθμό ανανέωσης μέχρι 240 Hz, ή 4K μέχρι 75 Hz, ή 5K έως 30 Hz.

Η έκδοση 1.3 αυξάνει το μέγιστο εύρος ζώνης στα 25,92 Gbps, κάτι που επιτρέπει αναλύσεις 1080p με μέγιστο ρυθμό ανανέωσης τα 360 Hz, ή 4K μέχρι 98 Hz, ή 5K έως 60 Hz, αλλά και 8K μέχρι 30 Hz.

Η έκδοση 1.4 , που παραμένει η πιο διαδεδομένη έως και σήμερα, επιπρόσθετα υποστηρίζει HDR10, χρώματα βάθους 24 bit σε αναλύσεις 4K, ενώ για πρώτη φορά καθιστά το DisplayPort συμβατό με το πρωτόκολλο HDMI, κάτι που επέτρεψε την κατασκευή και χρήση καλωδίων και ανταπτόρων DP σε HDMI και αντίστροφα.

Οι εκδόσεις 2.0 και 2.1 είναι οι πιο πρόσφατες του πρωτοκόλλου DisplayPort, με εύρος ζώνης που μπορεί πλέον να αγγίξει τα 80 Gbps, κάτι που εκτοξεύει τους μέγιστους ρυθμούς ανανέωσης σε αναλύσεις 4K στα 240 Hz, και 85 Hz για ανάλυση 8K.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως τα σήματα εικόνας του DisplayPort δύναται να μεταφερθούν και μέσω Thunderbolt, αλλά και USB 4.0 .

Συγκεκριμένα, τα καλώδια Thunderbolt 3 μπορούν να χειριστούν σήματα του DisplayPort 1.2 , ενώ τα Thunderbolt 4 και τα USB 4.0 μπορούν να χειριστούν σήματα του DisplayPort 2.1 .

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)