Πλέον, και με την κρίση του κορωνοϊού να βρίσκεται σε εξέλιξη, η κατοχή και χρήση μίας κάμερας για τον υπολογιστή (web camera) είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Είτε για την τηλε-εργασία, είτε για την πραγματοποίηση επαγγελματικών τηλεδιασκέψεων, είτε για την παρακολούθηση ζωντανών μαθημάτων από μαθητές και φοιτητές, είτε για την επικοινωνία με τα συγγενικά και αγαπημένα μας πρόσωπα.
Μία κάμερα, θα μας επιτρέψει να μεταδώσουμε στον / στους συνομιλητή / συνομιλητές μας ήχο και εικόνα από εμάς, ώστε να γίνει ευκολότερη και αμεσότερη η επικοινωνία.
Η αγορά μιας web camera, ωστόσο, μπορεί να κρύβει παγίδες και απογοητεύσεις, εάν δεν εξεταστούν κάποιοι σημαντικοί παράγοντες.
Πρώτα απ’ όλα, το σημαντικότερο που πρέπει να κοιτάξετε σε μία κάμερα που θέλετε να αγοράσετε, είναι η ανάλυσή της. Η ποιότητα της εικόνας της, δηλαδή, ώστε οι συνομιλητές σας να έχουν όσο το δυνατόν καθαρότερη εικόνα από εσάς. Προτιμήστε κάμερες με ανάλυση 1920 x 1080, εάν είναι δυνατόν, καθώς αυτές θα εξασφαλίσουν πεντακάθαρη εικόνα χάρη στην ποιότητα Full HD που διαθέτουν.
Δυστυχώς, κάμερες με την παραπάνω ανάλυση είναι σχετικά ακριβές, οπότε μπορεί να θελήσετε να προτιμήσετε κάτι φθηνότερο. Οι κάμερες με ανάλυση 1280 x 720 είναι αρκετά καλές, παρέχουν καθαρή εικόνα, σίγουρα όχι τόσο καθαρή και ποιοτική όσο αυτές με ανάλυση 1920 x 1080, ωστόσο αρκετά καλή ώστε να πραγματοποιείτε βιντεοκλήσεις χωρίς θέματα.
Αποφύγετε να αγοράσετε κάμερες με ανάλυση χαμηλότερη από τις παραπάνω, καθώς η ποιότητά τους δεν θα είναι καλή, η εικόνα θα είναι θολή και το αποτέλεσμα θα σας απογοητεύσει. Όπως είναι προφανές, όσο χαμηλότερη η ανάλυση, τόσο φθηνότερη και η συσκευή, παρ’ όλα αυτά για τους λόγους που προαναφέραμε θα σας προτρέπαμε να τις προτιμήσετε μόνο αν είναι μεγάλη ανάγκη.
Εκτός από την ανάλυση, άλλος ένας παράγοντας που ίσως σας ενδιαφέρει είναι τα καρέ ανά δευτερόλεπτο. Το πόσο ομαλά, δηλαδή, κινείται η εικόνα που αναπαράγει η κάμερά σας. Οι περισσότερες κάμερες που διατίθενται στην αγορά διαθέτουν 24 , 30 , ή 60 fps (καρέ/δευτερόλεπτο). Μία web camera με 60 fps θα δώσει μία πολύ ομαλή εικόνα, ίσως αχρείαστα ομαλή για τα δεδομένα ενός μέσου χρήστη. Ένας απλός εργαζόμενος ή μαθητής, μπορεί να στραφεί σε μία κάμερα με 30 fps, αφού το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι αποδεκτά ομαλό, γλιτώνοντας ταυτόχρονα χρήματα. Αποφύγετε την αγορά κάμερας με λιγότερα από 30 fps, καθώς η εικόνα μπορεί να παρουσιάζει κολλήματα, παγώματα και να σας οδηγήσει σε εκνευρισμό.
Τους δύο αυτούς σημαντικούς παράγοντες, θα πρέπει φυσικά πάντα να τους συγκρίνετε με το κόστος της εκάστοτε συσκευής, όπως και με το ποσό που θέλετε να επενδύσετε σε μία τέτοια συσκευή, ώστε να κάνετε την καλύτερη επιλογή με βάση τις απαιτήσεις σας και την οικονομική σας ευχέρεια.
Σημειώστε, επίσης, ότι καθοριστικό ρόλο στην μετάδοση της εικόνας σας στους άλλους, παίζει η σύνδεσή σας στο ίντερνετ, δηλαδή το πόσο γρήγορη και σταθερή αυτή είναι. Υπάρχει περίπτωση να κατέχετε μία πολύ καλή και ακριβή web camera, με ανάλυση 1920 x 1080p και 60 fps, αλλά εξαιτίας κακού ίντερνετ η εικόνα σας να μεταδίδεται σε πολύ κακή ποιότητα και με πολλά κολλήματα. Άρα, εάν γνωρίζετε ότι η σύνδεσή σας στο διαδίκτυο είναι κακή, δεν υπάρχει λόγος να ξοδευτείτε άσκοπα για μία πολύ καλή και ακριβή κάμερα, αφού δεν θα είναι δυνατό αυτή να αξιοποιηθεί πλήρως.
Εικόνα ανάρτησης: GT Wang
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΣΥΓΝΩΜΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΩΤΙΝΗΣ ΜΙΑ ΚΑΜΕΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ PC ΜΕ windows 7
Δυστυχώς οι περισσότερες καινούριες κάμερες δεν υποστηρίζουν επίσημα πλέον τα Windows 7 λόγω παλαιότητας, και συνεπώς δεν είναι εγγυημένη η απροβλημάτιστη λειτουργία τους σε αυτή την έκδοση. Εξαίρεση αποτελεί η Microsoft LifeCam HD-3000 , η οποία διαθέτει drivers για τα Windows 7 και κατασκευάζεται από την ίδια την Microsoft, γεγονός που της προσδίδει αξιοπιστία, έχει ικανοποιητική ανάλυση 720p, ενώ ταυτόχρονα τη βρίσκουμε και σε αρκετά προσιτή τιμή (~25€).