«Ασφαλής κατάργηση συσκευής»: Γιατί δεν πρέπει να βγάζετε τα στικάκια χωρίς αυτή

175 0


Όσοι χρησιμοποιείτε υπολογιστές στην καθημερινότητά σας, σίγουρα θα έχετε χρησιμοποιήσει, κάποια στιγμή, και τα λεγόμενα «στικάκια» ή «φλασάκια». Τα στικάκια είναι ουσιαστικά μικρές αφαιρούμενες μονάδες δίσκου, στις οποίες αποθηκεύονται δεδομένα.

Ίσως θα έχετε ακούσει ότι είναι καλό, πριν αποσυνδέσουμε ένα στικάκι από έναν υπολογιστή, να πραγματοποιούμε πρώτα «ασφαλή κατάργηση».

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, γιατί;

 

Είναι αλήθεια πως η τακτική της ασφαλούς κατάργησης οποιουδήποτε μέσου αποθήκευσης, πριν το αποσυνδέσουμε, είναι σωστή, ακόμη και αν δεν συντρέχει κάποια ενέργεια εκείνη τη στιγμή.

 

Ο λόγος είναι πως, όταν μεταφέρουμε ή εγγράφουμε αρχεία σε μία αφαιρούμενη μονάδα δίσκου, πολλές φορές τα δεδομένα αυτά δεν εγγράφονται ολοκληρωτικά, ακόμη και αν οπτικά η διαδικασία φαίνεται να έχει τελειώσει.

Τα Windows, και άλλα λειτουργικά συστήματα, χρησιμοποιούν τη μέθοδο του caching, δηλαδή της προσωρινής μνήμης. Με απλά λόγια, πολλά από τα αρχεία που επιλέγουμε να μεταφερθούν ή να εγγραφούν στο στικάκι μας, αποθηκεύονται αρχικά προσωρινά σε αυτό, και μονιμοποιούνται όταν πρόκειται να το αποσυνδέσουμε, δηλαδή όταν εφαρμόζουμε την περιβόητη «ασφαλή κατάργηση».

Αν δεν προχωρήσουμε σε αυτή, και απλά βγάλουμε το στικάκι, ενέχει κίνδυνος κάποια από τα δεδομένα που εγγράψαμε να χαθούν, ή να καταστραφούν.

 

Τα τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα από την έκδοση 1809 των Windows 10 και έπειτα, υπάρχει ειδική μέριμνα για τέτοιες περιπτώσεις, με μία νέα λειτουργία που ολοκληρώνει οριστικά τις μεταφορές και τις εγγραφές στις μονάδες δίσκων τη στιγμή που πραγματοποιούνται, ώστε να μην είναι απαραίτητη η χρήση της ασφαλούς κατάργησης.

 

Παρ’ όλα αυτά, για κάποιο λόγο υπάρχει ακόμα, και από τη στιγμή που η όλη εφαρμογή της διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα, μάλλον δεν αξίζει να πάρουμε το ρίσκο.

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Windows Report

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)