Τι είναι η διεύθυνση IP; Πώς μπορώ να βρω τη δική μου;

318 0


Από τις ταινίες του Χόλιγουντ, έως την εκπομπή του Ευαγγελάτου, ο όρος «IP» έχει γίνει… “καραμέλα”, αφού θεωρείται «ψαγμένος» και εντυπωσιακός.

Συνήθως ταυτίζεται με τα ηλεκτρονικά ίχνη κάποιου, και χρησιμοποιείται κατά συρροή από σεναριογράφους και ρεπόρτερ, όταν πρέπει να εξηγήσουν τον εντοπισμό ενός χάκερ ή εγκληματία.

Τελικά, τι είναι η IP;

 

Κάθε συσκευή που συνδέεται στο διαδίκτυο, υιοθετεί αυτομάτως μία διεύθυνση IP (Internet Protocol).

Αυτή η διεύθυνση είναι μοναδική για την κάθε μία, και αποτελείται από μία σειρά αριθμών, διαχωριζόμενων από τελείες. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο σκοπός της ύπαρξής της είναι να διαχωρίζει και να απομονώνει την ταυτότητα και τη δραστηριότητα του κάθε υπολογιστικού συστήματος που συνδέεται στο ίντερνετ, σε μία απόπειρα οργάνωσης του παγκόσμιου ιστού.

Είναι πράγματι αληθές πως μέσω της IP είναι πολλές φορές εφικτός ο γεωγραφικός εντοπισμός του χρήστη, τουλάχιστον κατά προσέγγιση, ακόμη και από τρίτους, και αυτός είναι ο λόγος που θεωρείται ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο.

 

Ταυτόχρονα με την κύρια, δημόσια IP, συνυπάρχει και μία δευτερεύουσα, που συνιστά την ιδιωτική διεύθυνση IP, η οποία αφορά τη σύνδεση της εκάστοτε συσκευής με το τοπικό δίκτυο, δηλαδή συνήθως με το ρούτερ, και έπειτα με τις υπόλοιπες συσκευές του σπιτιού.

Η βασική προεπιλεγμένη τοπική διεύθυνση IP, είναι η 192.168.1.1 .

 

Οι δημόσιες διευθύνσεις IP διαθέτουν δύο παραλλαγές αποτύπωσης, την IPv4, που είναι και η δημοφιλέστερη, και την IPv6, που ακόμη δεν υποστηρίζεται πλήρως από όλες τις συσκευές, παρόλο που στο μέλλον θα γίνει μάλλον απαραίτητη, χάρη στην δυνατότητα να παράγει περισσότερες μοναδικές διευθύνσεις, συγκριτικά με την v4.

Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, όταν αναφέρεται σε IP, εννοεί την IPv4.

 

Η εύρεση της προσωπικής σας διεύθυνσης IP είναι εύκολη υπόθεση.

Για να μάθετε την δημόσια διεύθυνση IP σας, αρκεί να επισκεφθείτε τη σελίδα που δημιουργήσαμε με το ειδικό εργαλείο, πατώντας εδώ.

 

Για την ιδιωτική διεύθυνση IP σας, θα πρέπει να ανατρέξετε στις ρυθμίσεις δικτύου της συσκευής:

Σε υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Windows, μεταβείτε από την Έναρξη στις Ρυθμίσεις, και από εκεί στην καρτέλα «Δίκτυο και Internet». Μετά, πατήστε στις «Ιδιότητες», κάτω από την τρέχουσα σύνδεσή σας, όπου και θα αναγράφεται η τοπική IP.

Σε υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα macOS, πατήστε στο λογότυπο της Apple και επιλέξτε τις «Προτιμήσεις Συστήματος». Στη συνέχεια, μεταβείτε στην καρτέλα «Δίκτυο», επιλέξτε από τη λίστα αριστερά την τρέχουσα σύνδεσή σας, και θα εμφανιστεί δεξιά η τοπική IP.

Σε iPhone / iPad, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις, και έπειτα στο «Wi-Fi». Βρείτε στη λίστα το δίκτυο που είστε συνδεδεμένοι αυτή τη στιγμή, και πατήστε στα δεξιά το εικονίδιο «i». Εκεί, θα δείτε την τοπική IP.

Σημείωση: Ο παραπάνω οδηγός ισχύει κατά την ημερομηνία σύνταξης του παρόντος άρθρου. Ενδέχεται, για ποικίλους λόγους, να μην είναι πλέον έγκυρος. Το internal.gr δεν φέρει καμία ευθύνη σε αυτή την περίπτωση.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)