Οι μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων, και γενικότερα των φορητών συσκευών, αποτελούν ακόμη και σήμερα μία μεγάλη «πληγή» για τους κατόχους τους, αφού παρά την θεαματική εξέλιξη της τεχνολογίας τις τελευταίες δεκαετίες, παραμένουν αναξιόπιστες, αναλώσιμες, και ανεπαρκείς για τα σημερινά δεδομένα.
Αυτό αναγκάζει τον μέσο χρήστη να φορτίζει τουλάχιστον μία φορά την ημέρα το κινητό του, ενώ αν πραγματοποιεί πιο απαιτητική χρήση, ο αριθμός αυξάνεται.
Ταυτόχρονα, από τους πρώτους κιόλας μήνες, οι μπαταρίες φθείρονται σημαντικά, με αποτέλεσμα σε μόλις δύο ή τρία χρόνια να έχουν χάσει ακόμα και το 50% της μέγιστης χωρητικότητάς τους, καθιστώντας τις ουσιαστικά άχρηστες.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές αποφάσισαν πως θα ήταν καλή ιδέα να καταργήσουν τις αποσπώμενες μπαταρίες, που έβγαιναν και έμπαιναν με μία κίνηση, κάνοντας έτσι δυσκολότερη την αντικατάσταση, και συνεπώς μεγαλύτερο και το κόστος.
Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια κόλπα και συμβουλές, ώστε να μπορέσουμε, τουλάχιστον, να αξιοποιήσουμε την μπαταρία της συσκευής μας στο έπακρο, ακόμα και αν είναι μικρή ή φθαρμένη.
Λειτουργία Εξοικονόμησης Ενέργειας
Πρόκειται για μία δυνατότητα που παρέχεται τόσο σε Android, όσο και σε iOS.
Με απλά λόγια, ενεργοποιώντας τη, απενεργοποιούνται όλες οι δευτερεύουσες διεργασίες του συστήματος, όπως ενημερώσεις και ανανεώσεις στο παρασκήνιο, αυτόματες λήψεις δεδομένων, συγχρονισμοί και διάφορα οπτικά εφέ, καταναλώνοντας, έτσι, λιγότερη μπαταρία.
Για να την ενεργοποιήσετε σε συσκευή με Android:
Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Μπαταρία > Λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας ή μπαταρίας.
Για να την ενεργοποιήσετε σε συσκευή με iOS:
Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Μπαταρία > Λειτουργία χαμηλής ισχύος.
Εφαρμογές
Ταυτόχρονα, αποφύγετε να ανοίγετε πολλές εφαρμογές στο παρασκήνιο, ή αν αυτό είναι απαραίτητο, μην τις κλείνετε. Είναι προτιμότερο να κρατάτε μία εφαρμογή που χρησιμοποιείτε συχνά ανοιχτή στο παρασκήνιο, και να επιστρέφετε σε αυτή όποτε είναι αναγκαίο, παρά να την κλείνετε εντελώς και να την ξανανοίγετε κάθε φορά, καθώς αυτή η πρακτική καταναλώνει περισσότερη μπαταρία.
Ίντερνετ
Θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζετε, πως η χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας (data), αντί για Wi-Fi, καταναλώνει τη μπαταρία με τρομακτικό ρυθμό, οπότε βεβαιωθείτε πως, αν υπάρχει διαθέσιμο ασύρματο δίκτυο στο μέρος που βρίσκεστε, είστε συνδεδεμένοι σε αυτό.
Οθόνη
Τέλος, μία συνήθεια που “τρώει” μεγάλη ποσότητα μπαταρίας, είναι η υψηλή φωτεινότητα, οπότε φροντίστε να τη διατηρείτε σε ένα λογικό επίπεδο. Επιπλέον, μην αυξομειώνετε συχνά την έντασή της, καθώς αυτό είναι χειρότερο από το να την έχετε σταθερά υψηλή.
Εικόνα ανάρτησης: Digital Spy