Δημοσιογράφος στις ΗΠΑ αποκάλυψε ευπάθεια σε κρατική ιστοσελίδα και απειλείται με δίωξη

217 0


Ένας δημοσιογράφος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κινδυνεύει με ποινική δίωξη από τον κυβερνήτη του Μιζούρι, μετά από ένα σοβαρό κενό ασφαλείας που ανακάλυψε στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Ήταν Οκτώβριος του 2021, όταν ο ρεπόρτερ Josh Renaud αποκάλυψε πως ο παραπάνω κρατικός ιστότοπος, εξέθετε στον πηγαίο κώδικά της δημόσια τους ΑΜΚΑ πάνω από 100.000 δασκάλων, καθηγητών, διευθυντών και συμβούλων.

 

Πρόκειται για ένα τραγικό και απαράδεκτο λάθος των δημιουργών της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, αφού ο πηγαίος κώδικας κάθε ηλεκτρονικής τοποθεσίας είναι δημόσιος και εύκολα προσβάσιμος από όλους, κάνοντας απλά δεξί κλικ, και φυσικά είναι αδικαιολόγητο να εμφανίζονται προσωπικά δεδομένα εκεί.

 

Ο δημοσιογράφος, μάλιστα, ανέφερε το πρόβλημα στη διεύθυνση και δημοσιοποίησε την αποκάλυψή του αφού αυτό είχε πρώτα επιλυθεί.

 

Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Μιζούρι, Mike Parson, ωστόσο, πληροφορούμενος το περιστατικό, κατηγόρησε τον Josh Renaud για… χακάρισμα της ιστοσελίδας, και εξέφρασε την επιθυμία του να διωχθεί ποινικά!

Η επίτροπος παιδείας του Μιζούρι, μάλιστα, απέστειλε γράμμα σε εκπαιδευτικούς της πολιτείας, λέγοντας:

Ένα άτομο πήρε τα αρχεία τουλάχιστον τριών εκπαιδευτικών, αποκρυπτογράφησε τον πηγαίο κώδικα από την ιστοσελίδα, και πρόβαλλε τον ΑΜΚΑ αυτών των εκπαιδευτικών.

 

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει, αφού ο πηγαίος κώδικας όλων των ιστοσελίδων, όπως προαναφέρθηκε, είναι δημόσια διαθέσιμος σε όλους, και δεν παρέχεται κρυπτογραφημένος.

 

Μάλιστα, πληροφορίες μαρτυρούν ότι το ίδιο το FBI επιβεβαίωσε στις αρχές πως ο ιστότοπος ήταν πράγματι «εσφαλμένα κατασκευασμένος» , και ότι προφανώς ο Josh Renaud δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε παράνομη «διείσδυση» στο δίκτυό της (χακάρισμα).

 

Η αστυνομία του Μιζούρι – ο επόπτης της οποίας διορίζεται από τον κυβερνήτη – διέταξε έρευνα για το συγκεκριμένο δημοσίευμα, η οποία παραδόθηκε στον εισαγγελέα στις 27 Δεκεμβρίου.

Στις 29 Δεκεμβρίου, ο κυβερνήτης παραχώρησε συνέντευξη τύπου, όπου παρέπεμψε σε κάποιο συνταγματικό άρθρο το οποίο ισχυρίζεται ότι παραβιάστηκε, και ζήτησε από τον εισαγγελέα να το χρησιμοποιήσει για να διώξει τον δημοσιογράφο.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως σε αντίστοιχες περιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα, οι εταιρίες πολλές φορές προσφέρουν χρηματική αμοιβή σε όσους ανακαλύπτουν τέτοια κενά ασφαλείας, ή ακόμα και τους προσλαμβάνουν!

Στο δημόσιο, όμως, τα πράγματα είναι αλλιώς.

Άραγε, πώς και δεν έχει συμβεί ακόμη κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)