Έκλεισε το Omegle, η δημοφιλέστερη πλατφόρμα ανώνυμου chat στο ίντερνετ

166 0


Μία δυσάρεστη και απρόσμενη έκπληξη περιμένει όσους επισκέπτονται από σήμερα τον ιστότοπο του Omegle, της δημοφιλέστερης πλατφόρμας ανώνυμων συνομιλιών στο διαδίκτυο.

 

Η διάσημη υπηρεσία από νωρίς το πρωί έχει ρίξει οριστικά «ρολά», έπειτα από 14 συναπτά χρόνια λειτουργίας, με τον δημιουργό της να κάνει λόγο για αναγκαστική απόφαση, καθώς το οικονομικό αλλά και ψυχολογικό κόστος της διαχείρισης μίας τόσο διαδεδομένης εφαρμογής, είχε καταστεί πλέον μη βιώσιμο για τον ίδιο.

 

Το Omegle έγραψε το δικό του κεφάλαιο στην ιστορία του ίντερνετ, αποτελώντας ιστοσελίδα – σταθμό στην παγκόσμια ψηφιακή κοινωνική αλληλεπίδραση, προσφέροντας τη δυνατότητα άμεσης, δωρεάν και εντελώς ανώνυμης συνομιλίας με τυχαίους ανθρώπους από όλο τον κόσμο, τόσο μέσω γραπτών μηνυμάτων, όσο και μέσω κάμερας.

Γνώρισε σύντομα τεράστια αποδοχή από άτομα όλων των ηλικιών, σε όλο τον πλανήτη, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να είναι ανά πάσα στιγμή συνδεδεμένοι και να συνομιλούν με κάποιον ξένο, ενώ ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία διέγραψε και στη χώρα μας, με εκατοντάδες Έλληνες να το επισκέπτονται καθημερινά.

Δυστυχώς, όπως θα ήταν αναμενόμενο σε μία τέτοια περίπτωση, πολλοί το καταχράστηκαν σε μεγάλο βαθμό, εκμεταλλευόμενοι το βασικό χαρακτηριστικό της ανωνυμίας που προσέφερε, για σκοτεινούς σκοπούς.

Αυτός φαίνεται να ήταν και ένας από τους κύριους λόγους που έφερε το άδοξο τέλος.

 

Σε μία έκθεση σκέψεων που επέχει θέση επιλόγου, ο Leif K-Brookes, ιδρυτής του Omegle, αναφέρει μεταξύ άλλων την ιστορία της πλατφόρμας, το όραμά του για αυτή, ενώ σπεύδει να ευχαριστήσει όσους τη χρησιμοποίησαν για θετικό σκοπό.

Ταυτόχρονα, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, υπήρχε και μία μερίδα παρακμιακών στοιχείων που τη χρησιμοποιούσε για παράνομους, ειδεχθείς και αποτρόπαιους σκοπούς, όπως η πώληση ναρκωτικών και η παιδεραστία.

Όπως τονίζει, όλα αυτά τα χρόνια επιδόθηκε σε μία τεράστια προσπάθεια συντονισμού και ελέγχου μαζί με τους συναδέλφους του, προκειμένου να φιλτράρει το περιεχόμενο που διακινείται στα δωμάτια συνομιλίας και να απομακρύνει τους παραβατικούς χρήστες, ενώ συνεργάστηκε κατ’ εξακολούθηση με τις αρμόδιες αρχές, την αστυνομία και τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, ώστε να εντοπιστούν απατεώνες και εγκληματίες που δρούσαν μέσα από την εφαρμογή, και να οδηγηθούν στη φυλακή.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η υπομονή του αλλά και το κουράγιο του εξαντλήθηκαν, καθιστώντας το βάρος της ευθύνης δυσβάσταχτο για να συνεχίσει. Μάλιστα, όπως δηλώνει κυνικά, δεν θέλει να πάθει καρδιακή προσβολή στα 30 του.

 

Η είδηση του τερματισμού λειτουργίας του Omegle έχει σκορπίσει ανάμικτα συναισθήματα σε όσους γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα.

Αρκετοί είναι αυτοί που συμφωνούν με την απόφαση, θεωρώντας πως η ανομία εκεί μέσα είχε ξεφύγει και ήταν η μόνη ρεαλιστική λύση, ενώ παράλληλα πολλοί είναι και αυτοί που εκφράζουν τη θλίψη τους για το γεγονός, αναλογιζόμενοι ωραίες στιγμές και όμορφες γνωριμίες που έκαναν χάρη σε αυτή τη σελίδα, που αργότερα έμελλε να μετεξελιχθούν σε δυνατές φιλίες, ή ακόμα και έρωτες!

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)