Επιστρέφει το ChatGPT στην Ιταλία μετά τον αποκλεισμό

Δημοσιεύτηκε στις: στις 18:48
121 0


Ήταν 1η Απριλίου, όταν οι ιταλικές αρχές προχωρούσαν σε εθνικό «μπλόκο» στη δημοφιλή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, κατηγορώντας την OpenAI (την εταιρεία που το δημιούργησε), για παράνομη συλλογή προσωπικών δεδομένων.

 

Πιο συγκεκριμένα, η αρμόδια ιταλική ρυθμιστική αρχή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων είχε εκδώσει δελτίο τύπου, στο οποίο απεφάνθη πως η εταιρεία υπολείπεται νόμιμης δικαιοδοσίας για τη συλλογή και αποθήκευση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των χρηστών της.

Επιπλέον, ανέφερε πως η εφαρμογή δεν διαθέτει μηχανισμούς αποτροπής εισόδου σε ανήλικους, πράγμα το οποίο τους «εξέθετε σε απολύτως ακατάλληλες απαντήσεις, δεδομένου του επιπέδου της ανάπτυξης και αυτοεπίγνωσής τους».

Έτσι, αποφασίστηκε η παύση λειτουργίας του συγκεκριμένου τεχνολογικού εργαλείου σε όλη τη χώρα, διατάζοντας, ταυτόχρονα, την OpenAI να σταματήσει άμεσα τη συλλογή δεδομένων Ιταλών χρηστών, έως ότου συμμορφωθεί με τους εγχώριους κανονισμούς.

 

Σήμερα, ακριβώς έναν μήνα μετά, η υπηρεσία αποκατέστησε τη λειτουργία της στην Ιταλία, ισχυριζόμενη πως προέβη στις αναγκαίες αλλαγές ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των αρχών.

 

Το ChatGPT είναι και πάλι διαθέσιμο για τους χρήστες μας στην Ιταλία.

Είμαστε ενθουσιασμένοι που τους καλωσορίζουμε πίσω, και παραμένουμε προσηλωμένοι στην προστασία των δεδομένων τους.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η OpenAI κατάφερε να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς κυριολεκτικά στην… «εκπνοή» της διορίας που της δόθηκε, καθώς υπενθυμίζεται πως η προθεσμία από τον αρμόδιο ρυθμιστή έληγε στις 30 Απριλίου, δηλαδή μόλις χθες.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα βρισκόταν αντιμέτωπη με πρόστιμο που θα άγγιζε ακόμη και τα 20 εκατομμύρια Ευρώ.

 

Οι Ευρωπαίοι χρήστες μπορούν πλέον να υποβάλουν αίτηση για πλήρη διαγραφή των προσωπικών τους δεδομένων από την πλατφόρμα, όπως ορίζει το GDPR, ενώ η εταιρεία εισήγαγε επίσης και ένα νέο εργαλείο επαλήθευσης της ηλικίας των Ιταλών χρηστών.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)