Φιάσκο χειρότερο και από τα Vista…

243 0


 

Το ημερολόγιο δείχνει 14 Οκτωβρίου, βρισκόμαστε 9 ημέρες μετά από την κυκλοφορία των – ομολογουμένως – καθόλου αναμενόμενων Windows 11, και αναμφίβολα η πορεία τους μέχρι τώρα δεν είναι αυτή που η Microsoft είχε φανταστεί.

 

Και τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει; Ανακοίνωσε ένα λειτουργικό που, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις της, δεν έπρεπε ποτέ να υπάρξει, το κυκλοφόρησε άρον άρον μέσα σε λίγο καιρό σαν κάποιος να την κυνηγάει, και εν τέλη απογοήτευσε με κάθε δυνατό τρόπο.

 

Η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά σε ακόμη χειρότερη κλίμακα.

Ήταν Ιανουάριος του 2007, όταν η Microsoft, έπειτα από μία απροσδόκητη επιτυχία άνευ προηγουμένου των Windows XP, αποφασίζει να πάει ένα βήμα παρακάτω. Ετοιμάζει ένα λειτουργικό σύστημα με εμφανισιακές βελτιώσεις, έναντι του προκατόχου του, το ονομάζει Vista, και περιμένει ένα νέο ρεκόρ εγκαταστάσεων και θετικών κριτικών.

Τα πράγματα όμως δεν πάνε ακριβώς έτσι. Η εταιρεία επαναπαύεται στην φήμη των XP, θεωρώντας πως θα κληρονομηθεί και στα Vista χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Παραδίδει στον κόσμο ένα επιπόλαιο λειτουργικό, με μοναδικό του “κράχτη” το μοντέρνο γραφικό περιβάλλον. Ξεχνάει, όμως, όλα τα υπόλοιπα.

Η προχειρότητα των Vista δεν άργησε να φανεί: από τις πρώτες ημέρες χιλιάδες χρήστες ανέφεραν αμέτρητα προβλήματα και δυσλειτουργίες. Ταυτόχρονα, η γενικότερη απόδοση των υπολογιστών που τα εγκατέστησαν εμφάνισε κατακόρυφη πτώση, με πολλούς να διαμαρτύρονται ότι το σύστημά τους κολλάει τόσο πολύ που δεν μπορούν να εκτελέσουν μία απλή εργασία! Άλλοι ανακάλυπταν ότι βασικά προγράμματα της καθημερινότητάς τους, δεν ήταν συμβατά, ενώ πολλοί ήταν και αυτοί που είδαν τα περιφερειακά τους να αρνούνται να δουλέψουν.

Όλοι πλέον αναπολούσαν τις ξένοιαστες μέρες με τα απροβλημάτιστα, γρήγορα και αξιόπιστα XP, και η κοινή ομολογία ήταν μία: είχαν όλοι μετανιώσει.

 

Μεταφερόμαστε στο σήμερα. Η Microsoft, μετά από μία αρκετά μεγάλη επιτυχία των Windows 10, με αρκετά υψηλά ποσοστά υιοθέτησης ακόμα και από βιομηχανικούς και επαγγελματικούς τομείς, που θυμίζουν εποχές XP, αποφασίζει να κάνει το επόμενο βήμα. Είχαν προηγηθεί πολλαπλές παλαιότερες δηλώσεις της στις οποίες ισχυριζόταν ότι τα 10 θα είναι το τελευταίο της λειτουργικό σύστημα.

Αντιμετωπίζει, όμως, το ίδιο θέμα που είχε αντιμετωπίσει και τότε, με τα Vista: Τα Windows 10 ήταν ήδη ένα αξιόπιστο και απροβλημάτιστο λειτουργικό, άρα δεν ήξερε πως ακριβώς θα πετύχει κάτι καλύτερο από αυτό.

Ακολουθεί και πάλι τον ίδιο δρόμο – αυτόν των οπτικών αλλαγών.

Κάνει και πάλι το ίδιο λάθος – παραλείπει όλα τα υπόλοιπα.

Μόνο που αυτή τη φορά, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

Η Microsoft, γνωρίζοντας καλά την προϊστορία της, αποφασίζει να ορίσει πολύ αυστηρά κριτήρια για την εγκατάσταση του νέου της λειτουργικού. Σκέφτεται, ότι αποκλείοντας παλιούς και αδύναμους υπολογιστές, θα αποφύγει τα προβλήματα απόδοσης και συμβατότητας που γνώρισαν τότε τα Vista, εναποθέτοντας την εμπιστοσύνη της στις δυνατότητες του hardware της νέας γενιάς.

 

Πέφτει και πάλι έξω. Όπως φάνηκε και εκ του αποτελέσματος, εδώ και 9 ημέρες, όσοι ανυπόμονοι έκαναν το λάθος να σπεύσουν να ενημερώσουν το λογισμικό τους, το μετάνιωσαν αμέσως.

 

Τα Windows 11 είναι ένας άξιος διάδοχος των Vista. Οι αναφορές των χρηστών προκαλούν deja vu: Προβλήματα συμβατότητας, τεράστια πτώση της απόδοσης σε σχέση με τα 10, προγράμματα και περιφερειακά που δεν δουλεύουν, ακόμη και βασικές δυσλειτουργίες, όπως κατά το άνοιγμα της Έναρξης.

Μόνο που αυτή τη φορά, η Microsoft δεν έχει την δικαιολογία του παλιού εξοπλισμού, αφού η ίδια τον απέκλεισε. Όλα τα παραπάνω, προκύπτουν σε ολοκαίνουριους και πανίσχυρους υπολογιστές 1 – 3 ετών.

 

Το αποτέλεσμα είναι εκατομμύρια κάτοχοι παλαιότερων συστημάτων να νιώθουν τελικά τυχεροί που δεν τους επετράπη να αναβαθμίσουν, και χιλιάδες κόσμου με νεότερα μηχανήματα να μετανιώνει την ώρα και τη στιγμή που έκαναν το λάθος και δεν παρέμειναν στη σιγουριά και την “ασφάλεια” των 10.

 

Η Microsoft, όπως και τότε, υποσχέθηκε να επιλύσει και να διορθώσει τα όποια προβλήματα και δυσλειτουργίες έχουν εμφανιστεί στο νέο της λειτουργικό. Ενδεικτικό αποτελεί μάλιστα, ότι παρέχει και ειδική δυνατότητα υποβάθμισης στα Windows 10, σε όσους απογοητευμένους χρήστες το επιθυμούν, χωρίς την ανάγκη για format.

Η αλήθεια είναι πως τότε χρειάστηκαν αρκετοί μήνες, έως και χρόνια για να έρθουν τα Vista σε ένα συγκρίσιμο επίπεδο με τα XP, αν ήρθαν ποτέ. Ας δούμε πόσο καιρό θα χρειαστούν τα 11, για να έρθουν σε ένα συγκρίσιμο επίπεδο με τα 10.

Σημείωση: Απαγορεύεται από το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας η καθ' οποιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση / ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)