Γιατί το μπλόκο των αρχών σε παράνομες ιστοσελίδες είναι μία τρύπα στο νερό

573 0


 

 

 

Τουλάχιστον αφελής θα έπρεπε να θεωρείται οποιοσδήποτε αισιοδοξεί και “χαίρεται” με το πρόσφατο μπλόκο που επέβαλλε η ΕΔΠΠΙ σε διάφορες παράτυπες ιστοσελίδες, ελληνικές και ξένες, που διένειμαν περιεχόμενο δωρεάν.

 

Γιατί; Επειδή πολύ απλά όλοι αυτοί οι ιστότοποι που χθες έκλεισαν, θα ξανανοίξουν αύριο υπό νέα domains, αν δεν έχουν ήδη. Είναι σαν το φαινόμενο της Λερναίας Ύδρας, όπου όποτε κόβεις ένα κεφάλι, “φυτρώνουν” δύο άλλα. Και αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός τους. Εάν όλες αυτές οι ιστοσελίδες βασίζονταν σε έναν server, ένα domain και έναν ιδιοκτήτη, θα είχαν κλείσει οριστικά προ πολλού.

 

Καθημερινά, όλα αυτά τα sites που διαμοιράζουν παράνομα περιεχόμενο, “εμπλουτίζονται” με νέα domains, νέους server και επιπλέον ιδιοκτήτες για το καθένα από αυτά, ώστε να θωρακίσουν όσο περισσότερο μπορούν την υπόστασή τους και να καταστήσουν ανέφικτο τον πραγματικό τερματισμό τους από τις αρχές.

 

Για παράδειγμα, το διασημότερο και μεγαλύτερο torrent site του κόσμου, το Piratebay, έχει αμέτρητα mirror domains (διαφορετικά domains που οδηγούν σε ίδιους servers δηλαδή), και εξίσου αμέτρητες κλονοποιημένες βάσεις δεδομένων σε πολλούς διαφορετικούς server σε όλο τον κόσμο. Έτσι, είναι αδύνατο ποτέ αυτό να κλείσει απόλυτα, και άρα τα μερικές δεκάδες από αυτά που απέκλεισαν οι ελληνικές αρχές είναι προφανώς ψίχουλα.

 

Ακόμα όμως και τα μικρότερα, ελληνικά sites τέτοιας φύσεως, είναι επίσης αδιανόητα εύκολο να ξανανοίξουν άμεσα. Το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιος να έχει ή να πάρει στην κατοχή του τα αρχεία και τη βάση δεδομένων μιας ιστοσελίδας που έκλεισε, και να τα ανεβάσει σε έναν διαφορετικό server, υπό διαφορετικό domain. Έπειτα εάν κλείσουν και εκείνο, επαναλαμβάνει την διαδικασία.

 

Μάλιστα, στο έγγραφο της ΕΔΠΠΙ αναφέρονται ολογράφως και τα 263 συνολικά domains που “έριξε”, προφανώς για να… εντυπωσιάσει τα πλήθη με τον δυναμισμό της, βλέποντας τόσες γεμάτες σελίδες με ονόματα.

263 νέα domains ενδεχομένως να αγοράζει το Piratebay… καθημερινά.

 

Άλλο ένα επικοινωνιακό “πυροτέχνημα”, λοιπόν, χωρίς καμία ουσιαστική επίδραση στο πρόβλημα.

 

 

Εικόνα ανάρτησης: The Mozilla Blog

Σημείωση: Απαγορεύεται από το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας η καθ' οποιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση / ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)