Γνωστές εφαρμογές απενεργοποιούν τους live χάρτες τους στην Ουκρανία για να μην εκθέτουν πολίτες

105 0


Οι συνθήκες ενός πολέμου τον 21ο αιώνα έχουν αλλάξει αισθητά σε σχέση με το παρελθόν, με το διαδίκτυο και την τεχνολογία να διαδραματίζουν πλέον κυρίαρχο ρόλο, αφού ολόκληρα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια στήνονται με τη βοήθειά τους.

 

Δυστυχώς, παρά την πληθώρα των θετικών στοιχείων που μπορούν να συνεισφέρουν για τους αμυνόμενους, μπορούν εξίσου εύκολα να εξυπηρετήσουν και τα σχέδια των επιτιθέμενων, απειλώντας ακόμη και την ζωή αθώων αμάχων πολιτών.

 

Προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο στην εν εξελίξει σύρραξη στην Ουκρανία, μεγάλες εταιρίες πληροφορικής αναδιαμορφώνουν τον τρόπο λειτουργίας δημοφιλών εφαρμογών και προγραμμάτων τους.

 

Υπό αυτή τη λογική, η Google απενεργοποίησε προσωρινά τους ζωντανούς χάρτες κίνησης των Google Maps για την επικράτεια της Ουκρανίας.

Οι χάρτες αυτοί εμφανίζουν την αυτοκινητιστική κίνηση σε κάθε δρόμο όλου του κόσμου, προκειμένου να ενημερώνουν τους οδηγούς για τυχόν μποτιλιαρίσματα ή ατυχήματα στη διαδρομή τους.

Συνεπώς, οι συγκεκριμένοι χάρτες απεικονίζουν σε απευθείας ροή και με ικανοποιητική ακρίβεια την τοποθεσία και την ποσότητα οχημάτων στο οδικό δίκτυο, κάτι που όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, σε τέτοιες περιστάσεις ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για κακόβουλους σκοπούς.

 

Στο ίδιο κλίμα, το διάσημο κοινωνικό δίκτυο Snapchat προχώρησε σε ανάλογη ενέργεια για το δικό της «heatmap».

Πρόκειται για χάρτη που εμφανίζει σε πραγματικό χρόνο τις τοποθεσίες των χρηστών που ανεβάζουν δημόσιες αναρτήσεις. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των ατόμων που δημοσιεύουν από μία συγκεκριμένη περιοχή, τόσο πιο έντονα αυτή απεικονίζεται στον χάρτη.

Αντίστοιχα, και αυτή η λειτουργία στα λάθος χέρια μπορεί να αξιοποιηθεί ανήθικα, και έτσι μπαίνει στον “πάγο” μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση στην περιοχή.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)