Η Ιαπωνία στέλνει στη φυλακή όσους βρίζουν και προσβάλλουν τρίτους στο διαδίκτυο

82 0


Ένας ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος νόμος ψηφίστηκε στην Ιαπωνία πριν από λίγες ημέρες, ο οποίος στοχεύει στην εξάλειψη του διαδικτυακού bullying, επισύροντας τσουχτερή χρηματική ποινή, αλλά και πολύμηνη φυλάκιση σε όσους το διαπράττουν.

 

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα Πέμπτη, η δημοσίευση προσβολών και ύβρεων στο ίντερνετ θα τιμωρείται με έως και ενός έτους ποινή φυλάκισης, ενώ θα επιβάλλεται και χρηματικό πρόστιμο που θα αγγίζει τα 2.200€.

Μέχρι τώρα, ίσχυε προηγούμενη νομοθεσία που προέβλεπε πρόστιμο μόλις 70€, και ποινή φυλάκισης μικρότερη των 30 ημερών, για το ίδιο παράπτωμα.

 

Η συγκεκριμένη ενέργεια έχει λάβει σωρεία θετικών και αρνητικών κριτικών στο εσωτερικό της Ιαπωνίας, με τους μεν να δηλώνουν ικανοποιημένοι με αυτή την εξέλιξη, ελπίζοντας έτσι να καταπολεμηθεί το φαινόμενο του ηλεκτρονικού εκφοβισμού, και τους δε να ισχυρίζονται πως κάτι τέτοιο καταπατά την ελευθερία του λόγου και αντιτίθεται στις θεμελιώδεις αρχές του διαδικτύου.

 

Ανησυχίες προκύπτουν και από το γεγονός ότι η έννοια της «προσβολής» δεν έχει καταστεί απολύτως σαφής και ξεκάθαρη, με πολλούς δικηγόρους να αναφέρουν πως αυτό θα αποφασίζεται κατά το δοκούν σε κάθε υπόθεση ξεχωριστά, δημιουργώντας, έτσι, ερωτηματικά για τους όρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας που θα τηρηθούν.

 

Οι αρχές δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν τον νόμο σε τρία χρόνια, για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)