Κλείνουν οι υπηρεσίες της Alexa, πένθος στα σάιτ που πλήρωναν για καλύτερα στατιστικά

162 0


Αναστάτωση κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες στα επιτελεία αρκετών ιστοσελίδων παγκοσμίως, που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Alexa για την επισκόπηση των στατιστικών τους.

 

Η ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη υπηρεσία της Amazon, γνωστή στον χώρο των διαδικτυακών κατατάξεων, ρίχνει τίτλους τέλους την 1η Μαΐου του 2022, μετά από 25 χρόνια λειτουργίας.

 

Σε μία λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει:

Εικοσιπέντε χρόνια πριν, ιδρύσαμε την Alexa Internet. Έπειτα από δύο δεκαετίες στήριξης σε θέματα εύρεσης, αλληλεπίδρασης και μετατροπής του ψηφιακού σας κοινού, πήραμε την δύσκολη απόφαση να αναστείλουμε τη λειτουργία του Alexa.com την 1η Μαΐου του 2022. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστευτήκατε ως το βασικό συμβουλευτικό σας εργαλείο σε θέματα έρευνας περιεχομένου, ανταγωνιστικής ανάλυσης, έρευνας λέξεων-κλειδιών, και τόσα πολλά ακόμη.

 

Ο τρόπος καταμέτρησης των στατιστικών στοιχείων από την Alexa έχει δεχτεί πλήθος κριτικών στο παρελθόν, εξαιτίας του γεγονότος ότι παρόλο που εμφανίζει δημόσια πληροφορίες για όλους τους ιστότοπους, συλλέγει και παρέχει ακριβείς και ορθές κατατάξεις μόνο σε ιστοσελίδες που πληρώνουν συνδρομή σε αυτή, με τις υπόλοιπες να τυγχάνουν χαοτικής και αδικαιολόγητης απόκλισης από τα πραγματικά δεδομένα, αφού οι μετρήσεις αυτών γίνονται «κατά προσέγγιση» .

Έτσι, δημιουργείται ένα παραπλανητικό και ψευδές κλίμα χειραγωγημένης απήχησης, που πλήττει όσους δεν πληρώνουν το χρηματικό αντίτιμο.

 

Πλέον, όμως, αυτά τελείωσαν και δεν είναι δυνατή η αγορά νέας συνδρομής, ενώ όσοι είχαν ήδη κάποια ενεργή, θα συνεχίσει κανονικά την ισχύ της έως την ημέρα παύσης λειτουργίας της υπηρεσίας.

Τα API της πλατφόρμας θα συνεχίσουν να λειτουργούν για ένα χρόνο ακόμη, έως τις 8 Δεκεμβρίου του 2022.

 

Τα παραπάνω αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη εφαρμογή μετρήσεων και καταγραφών της Alexa, χωρίς να επηρεάζονται άλλα προϊόντα της εταιρίας, όπως η ομώνυμη εικονική βοηθός της.

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Rochester City Newspaper

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)