Ακάθεκτη συνεχίζει η επίκαιρη μαζική εισροή παραπλανητικών τραπεζικών μηνυμάτων σε χιλιάδες λογαριασμούς email στη χώρα μας.
Το νέο περιστατικό Phishing που απασχολεί τους χρήστες του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες, είναι το τέταρτο κατά σειρά τους τελευταίους δύο μήνες, και φυσικά το internal.gr το παρουσιάζει αποκλειστικά.
Αυτή τη φορά, χρησιμοποιήθηκε η Εθνική Τράπεζα ως “βιτρίνα” για το στήσιμο της κομπίνας, σε αντίθεση με τις τρεις προηγούμενες όπου οι επιτήδειοι επέμεναν στην Alpha Bank.
Προφανώς, αυτή η κίνηση αποσκοπεί στη διεύρυνση των πιθανών θυμάτων, αφού πλέον απευθύνεται σε διαφορετικό πελατολόγιο.
Το σενάριο της απάτης είναι κάθε φορά διαφορετικό, και πηγάζει από τη δημιουργικότητα του εκάστοτε “εγκεφάλου” . Στην προκειμένη, η παρακάτω ειδοποίηση φαίνεται πως ουσιαστικά μας ενημερώνει ότι οι κάρτες μας “μπλόκαραν” , εξαιτίας μίας υποτιθέμενης αναβάθμισης στο σύστημά τους που μάλλον δεν πήγε και τόσο καλά, και μας ζητάει να ακολουθήσουμε τον σύνδεσμο ώστε να την ενεργοποιήσουμε ξανά.
Το email δείχνει επιμελημένο, χωρίς ορθογραφικά λάθη ή δυσνόητα μεταφρασμένες προτάσεις, ενώ ο τρόπος σύνταξης είναι παρόμοιος με αυτόν των επίσημων μηνυμάτων της τράπεζας.
Επιπλέον, έχει χρησιμοποιηθεί το αυθεντικό λογότυπο της Εθνικής, καθώς και άλλα τυπικά δευτερεύοντα γραφικά στο σώμα του κειμένου που το καθιστούν ακόμη πιο πειστικό.
Τέλος, δόθηκε προσοχή και στα στοιχεία του αποστολέα, καθώς έχει αντικατασταθεί η πραγματική διεύθυνση, με αυτή του γνήσιου domain της τράπεζας, οδηγώντας τους παραλήπτες στο συμπέρασμα ότι στάλθηκε από αυτή, κάτι που φυσικά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Τι γίνεται, λοιπόν, αν πατήσετε στον υπερσύνδεσμο;
Θα μεταφερθείτε σε μία παραπλανητική ιστοσελίδα, η οποία έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να σας πείσει ότι αποτελεί ιδιοκτησία της τράπεζάς σας, με απώτερο σκοπό να εισάγετε εκεί τα στοιχεία σύνδεσης του ebanking ή της κάρτας σας.
Φυσικά, ο συγκεκριμένος ιστότοπος θα είναι ψεύτικος, και ουδεμία σχέση θα έχει με την Εθνική Τράπεζα, ή την οποιαδήποτε τράπεζα κατά περίπτωση.
Αυτή είναι η μέθοδος Phishing.
Εάν έχετε λάβει το παραπάνω email, ή κάποιο παρόμοιο, μην ανησυχείτε.
Τα συγκεκριμένα μηνύματα αποστέλλονται τυχαία, σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και σε άτομα που δεν είναι πελάτες της εν λόγω τράπεζας.
Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε, ή μάλλον να μην κάνετε, είναι να μην πληκτρολογήσετε τα στοιχεία σύνδεσης του λογαριασμού ebanking ή τον κωδικό της κάρτας σας, στη σελίδα που οδηγεί αυτός ο σύνδεσμος.
Καλό θα ήταν να μην τον πατήσετε καν, καθώς πολλές φορές τέτοιοι ιστότοποι μπορεί να κρύβουν και ιούς, μέσω λήψης αρχείων που μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την επίσκεψή σας.
Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα τρία προηγούμενα πλαστά emails που αποκάλυψε το internal.gr πατώντας εδώ, εδώ και εδώ αντίστοιχα.
!UPDATE : Πέμπτο ψεύτικο email στοχεύει πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς! Μάθετε περισσότερα.