Κυβερνοεπίθεση σε φυλακές έβγαλε «off» κάμερες, πόρτες, ενώ καταστράφηκαν και αρχεία κρατουμένων

164 0


Ένα εντυπωσιακό περιστατικό συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα σε φυλακές του Νέου Μεξικό, στην Αμερική.

 

Στις 5 Ιανουαρίου, το κεντρικό σύστημα του Κέντρου Κράτησης «Metropolitan» φέρεται να μολύνθηκε με ιό τύπου Trojan (Δούρειος Ίππος), μέσω του οποίου εκτελέστηκε στοχευμένη επίθεση Ransomware.

Οι επιθέσεις Ransomware έχουν εκβιαστικό χαρακτήρα, αφού κλειδώνουν τον υπολογιστή τον οποίο μολύνουν, καθιστώντας τον πρακτικά άχρηστο, μέχρι να εκπληρωθούν οι απαιτήσεις των υπαιτίων, που συνήθως είναι χρηματικές.

 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν πολλές δικτυακές λειτουργίες του συγκεκριμένου σωφρονιστικού ιδρύματος, χάνοντας την ζωντανή ροή των καμερών παρακολούθησης του κτιρίου, ενώ αδύνατος ήταν ακόμη και ο χειρισμός των ηλεκτρικών θυρών των φυλακών, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην κυκλοφορία εντός των εγκαταστάσεων.

 

Ταυτόχρονα, κόπηκε και κάθε σύνδεση με το διαδίκτυο, με τους υπεύθυνους να μην έχουν πρόσβαση ούτε στους προσωπικούς φακέλους των κρατουμένων!

 

Μάλιστα, φαίνεται πως η βάση δεδομένων στην οποία καταγράφονταν τα εσωτερικά περιστατικά ξυλοδαρμών, χρήσης βίας και σεξουαλικής κακοποίησης, καταστράφηκε από την επίθεση.

 

Εξαιτίας αυτών των συνθηκών, τα επισκεπτήρια ανεστάλησαν και οι τρόφιμοι τέθηκαν άμεσα σε lockdown, αφού εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί τους κινδύνους που εγκυμονούν σε μία φυλακή χωρίς λειτουργικές κάμερες και πόρτες.

 

Ένας δικηγόρος της κομητείας στην οποία ανήκει το σωφρονιστικό κατάστημα, μεταξύ άλλων δήλωσε:

Νωρίς το πρωί της 5ης Ιανουαρίου του 2022, οι μηχανισμοί των αυτόματων θυρών του «Metropolitan» δεν λειτουργούσαν, με συνέπεια το προσωπικό να αναγκαστεί να ανοίξει χειροκίνητα τις πόρτες των εγκαταστάσεων […]

Μία από τις πιο ανησυχητικές επιπτώσεις της κυβερνοεπίθεσης, ήταν ότι το «Metropolitan» έχασε την πρόσβαση στις κάμερες του ιδρύματος. Το απόγευμα της 5ης Ιανουαρίου, δεν υπήρχε πρόσβαση στις κάμερες των εγκαταστάσεων.

 

Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, στόχος της επίθεσης δεν ήταν μόνο οι συγκεκριμένες φυλακές, αλλά ολόκληρη η Bernalillo, η πιο πυκνοκατοικημένη κομητεία του Νέου Μεξικό.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι της παραπάνω κομητείας, εκείνη την ημέρα αντιμετώπισαν αδυναμία σύνδεσης σε όλες τις τοπικές κρατικές βάσεις δεδομένων, ενώ έκλεισαν προσωρινά και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στην περιοχή!

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)