Νέο πρόστιμο 390€ εκατ. σε Facebook και Instagram για παραβίαση του GDPR

147 0


«Στραβά» ξεκίνησε για την Meta το 2023, αφού η μητρική εταιρεία των δημοφιλών κοινωνικών δικτύων Facebook και Instagram καλείται για πολλοστή φορά να πληρώσει ένα ιλιγγιώδες πρόστιμο, εξαιτίας παρατυπιών στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων (GDPR).

 

Η αρμόδια ιρλανδική αρχή επέβαλλε στον τεχνολογικό κολοσσό, χρηματικές ποινές ύψους 210 + 180 εκατομμυρίων Ευρώ, για τις πλατφόρμες των Facebook και Instagram αντίστοιχα, αφού έκρινε πως ουσιαστικά “εξανάγκαζε” τους χρήστες τους να αποδεχτούν νέους όρους και προϋποθέσεις, οι οποίοι μεταξύ άλλων επέτρεπαν την προώθηση στοχευμένων διαφημίσεων, κάτι που απαγορεύεται ρητά από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 

Ο ρυθμιστικός φορέας απεφάνθη πως οι παραπάνω τροποποιήσεις στους όρους και τις προϋποθέσεις των κοινωνικών δικτύων δεν ήταν απολύτως σαφείς, απαιτώντας από την Meta να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς εντός τριών μηνών.

 

Η εταιρεία, από την πλευρά της, ισχυρίζεται πως αυτή η απόφαση δεν απαγορεύει τις στοχευμένες διαφημίσεις στις πλατφόρμες της, παρά μόνο σχετίζεται με το νομικό πλαίσιο που χρησιμοποιεί όταν προσφέρει συγκεκριμένου τύπου διαφημίσεις, ενώ παράλληλα δήλωσε πως θα προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να της επιτραπεί να συνεχίσει να παρέχει πλήρως εξατομικευμένες υπηρεσίες στους χρήστες της.

 

Πρόκειται για το τρίτο πρόστιμο που λαμβάνει η Meta από την Ιρλανδική Ρυθμιστική Αρχή, μέσα σε λίγους μήνες. Το προηγούμενο είχε επιβληθεί μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, είχε ύψος 265 εκατομμυρίων Ευρώ, και αφορούσε τη διαρροή προσωπικών δεδομένων 533 εκατομμυρίων χρηστών, και το πρώτο άγγιζε τα 405 εκατομμύρια Ευρώ, για παράνομο χειρισμό δεδομένων παιδιών, τον Σεπτέμβριο του 2022.

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Reuters

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)