Πρόστιμο 265€ εκατ. στην Meta για διαρροή προσωπικών δεδομένων 533 εκατ. χρηστών του Facebook

94 0


Άλλο ένα ιλιγγιώδες ποσό καλείται να πληρώσει η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, ύστερα από μία ανεπανάληπτη διαρροή δεδομένων που υπέστη τον Απρίλιο του 2021, κατά την οποία εκτέθηκαν ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία περισσότερων από 533 εκατομμυρίων λογαριασμών του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου, από 106 διαφορετικές χώρες.

 

Η Ιρλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων είχε παραγγείλει άμεση έρευνα όταν η υπόθεση ήρθε στο φως, προκειμένου να διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων, εάν το Facebook τηρεί τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Νόμου περί Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).

 

Οι πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει σύντομα δημοσιεύτηκαν σε διαδικτυακό φόρουμ κοινότητας χάκερ, και περιείχαν ονοματεπώνυμα, τηλεφωνικούς αριθμούς, τοποθεσίες και ημερομηνίες γέννησης χρηστών της πλατφόρμας κατά τα έτη 2018 και 2019.

 

Η Meta είχε τότε δηλώσει πως τα στοιχεία αυτά υπεκλάπησαν μέσω μίας ευπάθειας, την οποία η εταιρεία μετέπειτα διόρθωσε.

 

Η ρυθμιστική αρχή απεφάνθη πως η Meta θα πρέπει να πληρώσει το αστρονομικό πρόστιμο των 276 εκατομμυρίων δολαρίων (265 εκατομμύρια Ευρώ), καθώς απέτυχε να διατηρήσει ασφαλή αυτά τα προσωπικά δεδομένα.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό είναι το τρίτο πρόστιμο του αρμόδιου φορέα προς την Meta για φέτος. Τον Μάρτιο, της είχε επιβληθεί το πρώτο, ύψους 18,6 εκατομμυρίων δολαρίων, για ανάλογη περίπτωση, ενώ το δεύτερο άγγιζε τα 402 εκατομμύρια δολάρια, και αφορούσε τον παράτυπο χειρισμό δεδομένων παιδιών στο Instagram.

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Reuters

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)