Περαστικά μας: Η μισή Ελλάδα εύχεται «χρόνια πολλά» σε φωτογραφίες AI από ψεύτικα προφίλ

77 0


 

Ανησυχητικά αποθαρρυντικό εμφανίζεται το μορφωτικό αλλά και το νοητικό επίπεδο μίας μεγάλης, δυστυχώς, μερίδας Ελλήνων, οι οποίοι αποδεικνύουν καθημερινά πόσο επικίνδυνη μπορεί να καταστεί η τεχνολογία όταν καταλήγει σε χέρια ανθρώπων που όχι μόνο αδυνατούν να αντιληφθούν και να κατανοήσουν βασικές αρχές της επιστήμης, αλλά υπολείπονται και στοιχειώδους κοινής λογικής και κριτικής σκέψης.

 

 

Παρά το γεγονός ότι διανύουμε το 25ο έτος του 21ου αιώνα, και θα ανέμενε κανείς να υπάρχει, πλέον, έστω μία υποτυπώδης εξοικείωση σε τεχνολογικά θέματα από το σύνολο των εν ζωή γενεών, κάτι τέτοιο διαπιστώνεται έμπρακτα ότι κάθε άλλο παρά ισχύει.

 

Οι πολυμήχανοι Έλληνες επιμένουν πεισματικά να λαμβάνουν τοις μετρητοίς ό,τι διαβάζουν, ακούν και βλέπουν στο διαδίκτυο, αρνούμενοι κατηγορηματικά να σκεφτούν συνετά, τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα προκειμένου να επαληθεύσουν την εκάστοτε πληροφορία που περνάει μπροστά από τα μάτια και τα αυτιά τους.

 

 

Χαρακτηριστική απόδειξη αυτής της δυσοίωνης κατάστασης είναι η καθημερινή αλληλεπίδραση που έχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αυτής της χώρας με ψεύτικα προφίλ και παραποιημένο περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Αν είστε συχνός χρήστης του Facebook, πιθανότατα θα έχετε γίνει μάρτυρας τέτοιων παραδειγμάτων, όπου διάφοροι υπερήλικες, αλλά ακόμη και άτομα μικρότερων ηλικιών, πέφτουν σωρηδόν θύματα παραπλανητικών δημοσιεύσεων που είναι καταφανώς άκυρα και κακοστημένα.

 

 

Μία νέα «μόδα» συνθέτουν οι αναρτήσεις κατασκευασμένων εικόνων και φωτογραφιών, που δημιουργούνται εύκολα και από τον καθένα με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτές οι εικόνες, παρόλο που παρουσιάζουν εμφανείς δυσμορφίες και ελαττώματα, εξαιτίας της σχετικά πρώιμης φάσης ανάπτυξης του AI γενικότερα, πάραυτα διόλου δυσκολεύονται να πείσουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, ότι αναπαριστούν κάτι υπαρκτό.

 

Το παραμύθι έρχεται να «δέσει» και κάποια ευφάνταστη λεζάντα που προστίθεται παρακείμενα, συνήθως από κάποιον πασιφανώς πλαστό λογαριασμό, πράγμα που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ομοίως δεν είναι ικανοί να ξεχωρίσουν.

 

 

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα συνιστά η μελοδραματική φωτογραφία με μία δήθεν τεθλιμμένη 50άρα, η οποία έχει μπήξει τα κλάματα μπροστά από την τούρτα γενεθλίων της, επειδή δεν της ευχήθηκε κανείς.

 

Αυτό, βέβαια, δεν σταματά μία κυριολεκτική λαοθάλασσα πενήντα χιλιάδων ανίδεων συνομήλικών της από το να ευχηθούν χρόνια πολλά σε μία ψεύτικη φωτογραφία μίας ανύπαρκτης γυναίκας, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που σπεύδουν να της δώσουν και… συμβουλές, ώστε να διώξει τη στεναχώρια που την ταλανίζει και να δει τη ζωή πιο αισιόδοξα.

 

 

Μάλιστα, η ίδια εικόνα έχει έκτοτε δημοσιευτεί με ταυτόσημη περιγραφή και από άλλη σελίδα, συγκεντρώνοντας και πάλι πληθώρα από likes, σχόλια και κοινοποιήσεις.

 

Ανάλογο παράδειγμα και η φωτογραφία μίας 89χρονης εορτάζουσας, η οποία συνοδεύεται από ένα δακρύβρεχτο κείμενο αβάσταχτης μοναξιάς.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εικόνα δεν είναι φτιαγμένη με κάποια AI εφαρμογή, αλλά πρόκειται για «στημένη» λήψη από επαγγελματικό πρακτορείο φωτογράφησης του εξωτερικού, κάτι που μπορεί να γίνει γρήγορα διακριτό από το συνεχές υδατογράφημα που διασχίζει τη γιαγιά.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η «κυρία Μαρία» μάλλον δεν είναι και τόσο μόνη τελικά, αφού ανεβάζει το μοιρολόι της από το (ψεύτικο) προφίλ ενός μουσάτου άντρα που θα μπορούσε να είναι εγγονός της.

 

 

Συνεπώς, η εικονιζόμενη ηλικιωμένη δεν είναι καν Ελληνίδα, ενώ αν λάβει κανείς υπόψη και την παλαιότητα της φωτογραφίας, είναι αρκετά πιθανό να έχει ήδη αποχαιρετήσει τον μάταιο τούτο κόσμο.

 

Είναι προφανές ότι η γενιά που «έχει φάει τη ζωή με το κουτάλι» κωλύεται απελπιστικά να καταλάβει αφενός τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, αφετέρου πώς είναι δυνατόν τα ρεαλιστικά πολυμέσα που παρακολουθούν, να μην είναι πραγματικά.

 

 

Και μπορεί στις παραπάνω περιπτώσεις να μην προκύπτει κάποιο άμεσο «κακό» από την αφέλεια αυτών των ανθρώπων, όμως δεν είναι δύσκολο να αναλογιστούμε τι μπορεί να συμβεί σε μία προεκλογική περίοδο, ή κατά τη διάρκεια ενός έτερου σημαντικού εθνικού ή κοινωνικού ζητήματος, όταν οποιοσδήποτε μπορεί τόσο απλά και αβίαστα να εξαπατήσει ένα τόσο εκτεταμένο τμήμα του πληθυσμού.

 

Το internal.gr έχει φέρει και παλαιότερα στο φως συναφή συμβάντα, με καταιγισμό χιλιάδων συγκαταβατικών σχολίων και likes κάτω από παραπλανητικές διαφημίσεις που έχουν υποστεί κατάφορη επεξεργασία και παραποίηση, ενώ έχουμε ασχοληθεί και με τη μάστιγα του τεχνολογικού αναλφαβητισμού.

 

 

Ίσως είναι πια επιτακτική ανάγκη, όσο άσχημο και φασιστικό κι αν ακούγεται, να βάλουμε στο «τραπέζι» είτε την υποχρεωτική επιμόρφωση αυτών των ανθρώπων πάνω στην τεχνολογία, ή, διαφορετικά, τον αποκλεισμό τους από την πρόσβαση στο ίντερνετ. Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι αυτά τα άτομα, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο εν έτη 2025, και με την ασύλληπτη ασχετοσύνη και ανοησία που τα διέπει, αποτελούν άμεσο κίνδυνο τόσο για τους εαυτούς τους και το οικογενειακό τους περιβάλλον, όσο και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Σημείωση: Απαγορεύεται από το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας η καθ' οποιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση / ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook Ακολουθήστε μας στο Google News

Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)