Πώς να είστε σίγουροι ότι κανένας δεν σας παρακολουθεί από την κάμερα και το μικρόφωνό σας

328 0


Η κάμερα και το μικρόφωνο σε έναν υπολογιστή, είναι για πολλούς δύο απαραίτητα αξεσουάρ, είτε για επαγγελματικούς σκοπούς, είτε για ψυχαγωγία. Πλέον, και με την πανδημία του κορωνοϊού, μία τεράστια μερίδα κόσμου αναγκάστηκε, θέλοντας και μη, να εφοδιαστεί με αυτά τα περιφερειακά, αφού εργασία και μαθήματα πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω αυτών. Τι γίνεται όμως, όταν οι διαδικτυακές υποχρεώσεις τελειώσουν, και οι κάμερες και τα μικρόφωνα κλείσουν; Πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η ιδιωτική μας ζωή είναι ασφαλής, ότι κανείς επιτήδειος δεν μας παρακολουθεί, και ότι καμία εφαρμογή ή πρόγραμμα δεν χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο εξοπλισμό εν αγνοία μας;

 

Ας είμαστε σαφείς: Κανένας υπολογιστής που είναι συνδεδεμένος στο ίντερνετ, δεν είναι δυνατό να είναι 100% ασφαλής. Αυτό σημαίνει ότι πάντα, όποια μέτρα και να παρθούν, υπάρχει πιθανότητα κάποιος χάκερ από την άλλη άκρη της γης να παραβιάσει το σύστημά μας. Ωστόσο, με τον καιρό, τα εργαλεία που μας παρέχονται για να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα πληθαίνουν και ενισχύονται. Τα Windows πλέον παρέχουν μία νέα λειτουργία, χάρη στην οποία μπορούμε να “κοιμόμαστε λίγο πιο ήσυχοι”.

 

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο νέες ρυθμίσεις, με τη βοήθεια των οποίων μπορεί ο κάθε χρήστης να μπλοκάρει και να εμποδίσει πλήρως την πρόσβαση του υπολογιστή και/ή των προγραμμάτων του στην συνδεδεμένη κάμερα και το μικρόφωνο. Για να τις βρείτε, ακολουθήστε τα βήματα παρακάτω:

 

Ανοίξτε την  Έναρξη, και μεταβείτε στις Ρυθμίσεις.

 

 

Από τον πίνακα που θα εμφανιστεί, επιλέξτε την “Προστασία προσωπικών δεδομένων” .

 

 

Στη συνέχεια, πατήστε στην καρτέλα “Κάμερα” από την αριστερή στήλη. Έπειτα, θα σας εμφανιστούν στα δεξιά οι προαναφερθείσες ρυθμίσεις. Πρώτη θα αναγράφεται η φράση “Να επιτρέπεται η πρόσβαση στην κάμερα σε αυτήν τη συσκευή” . Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά την πλήρη πρόσβαση σε όλο το σύστημα του υπολογιστή. Εάν θέλετε να την απενεργοποιήσετε, επιλέξτε το κουμπί “Αλλαγή” , και από εκεί μεταβάλλετε την επιλογή “Ενεργό” σε “Ανενεργό” . Εάν πάλι, θέλετε να απαγορέψετε την πρόσβαση μόνο σε προγράμματα και εφαρμογές τρίτων, κατεβείτε στην ρύθμιση “Να επιτρέπεται η πρόσβαση στην κάμερα από εφαρμογές” . Από εκεί, γυρνώντας τον διακόπτη στο “Ανενεργό” , μπλοκάρετε την πρόσβαση σε όλα τα εγκατεστημένα λογισμικά απευθείας. Αν θέλετε να διαλέξετε μόνο ορισμένα προγράμματα και εφαρμογές που θα μπλοκαριστούν, κρατήστε την επιλογή στο “Ενεργό”, και κατεβείτε πιο κάτω, όπου κατατάσσονται όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα σε μία λίστα, και μπορείτε να εφαρμόσετε την προτίμησή σας ατομικά για το καθένα.

 

 

Για την εφαρμογή των ίδιων ρυθμίσεων και στο μικρόφωνο, η διαδικασία είναι πανομοιότυπη. Επιλέξτε από την αριστερή στήλη το “Μικρόφωνο” , και στη συνέχεια η μεθοδολογία είναι η ίδια.

 

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Vidyard

Σημείωση: Ο παραπάνω οδηγός ισχύει κατά την ημερομηνία σύνταξης του παρόντος άρθρου. Ενδέχεται, για ποικίλους λόγους, να μην είναι πλέον έγκυρος. Το internal.gr δεν φέρει καμία ευθύνη σε αυτή την περίπτωση.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)