Τι είναι το Deep και Dark Web

410 0


Σίγουρα θα έχετε έρθει κάποια στιγμή αντιμέτωποι με τους όρους “Dark Web” και “Deep Web” . Κατά πάσα πιθανότητα, σε κάποια είδηση για παράνομες δραστηριότητες.

 

Το Dark Web, είναι ένα σύνολο ιστοσελίδων και υπηρεσιών, οι οποίες δεν προβάλλονται, προωθούνται, ή κοινοποιούνται δημόσια όπως όλες οι άλλες. Δεν είναι προσβάσιμες μέσω των κοινών browsers που χρησιμοποιούμε, όπως πχ. ο Chrome και ο Firefox, ούτε είναι διαθέσιμες μέσω των γνωστών μηχανών αναζήτησης, όπως η Google. Απαιτούν ειδικό λογισμικό για να γίνουν ορατές και είναι πλήρως κρυπτογραφημένες. Αυτό σημαίνει ότι κανείς, ούτε καν η αστυνομία και οι αρμόδιες αρχές, δεν είναι ικανές να βρουν την “πηγή” τους, την τοποθεσία τους και τους διαχειριστές τους.

 

 

Όπως είναι προφανές, το Dark Web χρησιμοποιείται κυρίως για κακουργηματικούς και εγκληματικούς σκοπούς.

 

Πώληση όπλων και ναρκωτικών, διανομή υλικού παιδικής πορνογραφίας, ακόμα και συμβόλαια θανάτου, είναι μόνο μερικά παραδείγματα του τι μπορεί να βρει κανείς εκεί.

 

 

Το αντίστοιχο απαραίτητο λογισμικό που πρέπει να έχει κάποιος για να εισέλθει σε αυτή τη “μεριά” του ίντερνετ, παρέχει και στον χρήστη ισχυρή κρυπτογράφηση. Έτσι, ούτε οι ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων αυτών, άλλα ούτε και οι επισκέπτες τους είναι δυνατό να εντοπιστούν.

 

Κάπου εδώ, είναι ευκαιρία να γίνει σαφές ότι Dark Web και Deep Web δεν είναι το ίδιο. Το Deep Web χαρακτηρίζει το περιεχόμενο του διαδικτύου που ναι μεν δεν είναι ορατό υπό “φυσιολογικές” συνθήκες, όμως μπορεί να είναι προσβάσιμο με απλό λογισμικό και δεν είναι απαραίτητα παράνομο, ούτε χρησιμοποιείται οπωσδήποτε για κακόβουλους σκοπούς. Αντίθετα, το Dark Web αποτελεί κάτι πιο “σκοτεινό”, και περιλαμβάνει όλες τις παραπάνω παράνομες κατηγορίες παραδειγμάτων.

 

 

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Το Dark Web, χάρη στην πλήρη ανωνυμία του, έχει βοηθήσει πολλές φορές διάφορους ακτιβιστές και πολίτες που υπόκεινται σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, να εκφράσουν τις φωνές τους ελεύθερα, χωρίς τον φόβο των κυρώσεων.

 

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Zimo.hr

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)