Πώς να συντηρήσετε σωστά την μπαταρία του λάπτοπ σας

582 0


Είναι αλήθεια ότι οι μπαταρίες των φορητών υπολογιστών αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια μία “ανοιχτή πληγή”. Το πρόβλημα ξεκινάει από το μέγεθος αυτών των μπαταριών, αφού τις περισσότερες φορές δεν είναι αρκετό για να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες ενός ολοκληρωμένου υπολογιστικού συστήματος, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα και να καθίστανται δύσχρηστες στην καθημερινότητα του χρήστη. Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη με τον καιρό, αφού κατά την πάροδο του χρόνου και με τις επαναλαμβανόμενες φορτίσεις, οι μπαταρίες τύπου λιθίου που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές, φθείρονται σημαντικά με αποτέλεσμα να έχουν ακόμα μικρότερη απόδοση.

 

Κάπως έτσι, τα περισσότερα λάπτοπ μετά από 4-5 χρόνια χρήσης, καταλήγουν είτε να έχουν αυτονομία λίγων λεπτών, είτε να πρέπει να είναι μονίμως συνδεδεμένα στο ρεύμα προκειμένου να λειτουργήσουν.

 

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες συμβουλές και τρόποι που θα βοηθήσουν έως ένα βαθμό στη σωστή συντήρηση της μπαταρίας, ώστε να “αντέξουν” όσο το δυνατό περισσότερο.

 

  • Αποσυνδέετε το καλώδιο φόρτισης όποτε η μπαταρία είναι πλήρης.

 

Πολλοί χρήστες τείνουν να κρατούν μονίμως συνδεδεμένο το λάπτοπ τους με το ρεύμα, ώστε να μη χρειάζεται να βάζουν και να βγάζουν το καλώδιο όλη την ώρα. Παρόλο που οι σύγχρονες μπαταρίες είναι πιο ανθεκτικές σε τέτοιες τακτικές, δεν παύουν να είναι επιζήμιες για τη ζωή τους και να τις φθείρουν. Συνίσταται, λοιπόν, να αποσυνδέετε το καλώδιο όποτε η φόρτιση ολοκληρώνεται.

 

  • Αφαιρέστε πλήρως την μπαταρία από το λάπτοπ, εάν το χρησιμοποιείτε κυρίως στο σπίτι.

 

Εάν χρησιμοποιείτε τον φορητό σας υπολογιστή κατά κύριο λόγο στο σπίτι σας, ή κάπου όπου υπάρχει μόνιμη πρόσβαση σε παροχή ρεύματος, προτείνεται να αφαιρείτε πλήρως την εξωτερική μπαταρία της συσκευής, και να χρησιμοποιείτε το λάπτοπ σας αποκλειστικά μέσω του καλωδίου τροφοδοσίας. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει την άσκοπη φθορά της μπαταρίας, και θα την κρατήσει “σαν καινούρια”, προκειμένου να είναι έτοιμη για χρήση όταν χρειαστεί να μεταφέρετε και να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σε εξωτερικές δουλειές.

 

  • Αφήνετε μία φορά το μήνα την μπαταρία να αποφορτιστεί πλήρως.

 

Καλό θα ήταν, μία φορά κάθε μήνα να αφήνετε επίτηδες την μπαταρία του φορητού σας υπολογιστή να φτάσει στο μηδέν (να κλείσει από μπαταρία, δηλαδή), καθώς αυτό είναι ωφέλιμο για τη σωστή συντήρησή της. Προσοχή: Μην αφήνετε συνεχώς την μπαταρία του λάπτοπ σας να αδειάζει πλήρως, καθώς αυτό θα φέρει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα και θα την φθείρει.

 

Σημειώστε ότι οι παραπάνω συμβουλές θα έχουν αποτέλεσμα στην συντήρηση καινούριων μπαταριών, που δεν έχουν ήδη υποστεί φθορά. Εάν η μπαταρία του δικού σας φορητού υπολογιστή βρίσκεται ήδη σε κακή κατάσταση, η καλύτερη και πιο ουσιαστική λύση θα ήταν πρώτα η αντικατάστασή της με κάποια καινούρια, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα εξ αρχής.

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Google

Σημείωση: Ο παραπάνω οδηγός ισχύει κατά την ημερομηνία σύνταξης του παρόντος άρθρου. Ενδέχεται, για ποικίλους λόγους, να μην είναι πλέον έγκυρος. Το internal.gr δεν φέρει καμία ευθύνη σε αυτή την περίπτωση.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)