Πότε θα γίνουν διαθέσιμα πανελλαδικά τα ελληνικά HD κανάλια;

998 0


 

 

 

Δυστυχώς, η χώρα μας είναι «πίσω» σε πάρα πολλούς τομείς, και η τεχνολογία δεν αποτελεί εξαίρεση. Ενώ έχουμε 2020, και ακόμα και τριτοκοσμικές χώρες έχουν αναβαθμίσει την ποιότητα των ψηφιακών καναλιών τους σε 4K, στην Ελλάδα παρακολουθούμε ακόμη τηλεόραση σε 576p (SD).

 

Και ενώ εδώ και αρκετό καιρό τα ελληνικά κανάλια είναι πανέτοιμα να μεταδώσουν το πρόγραμμά τους σε Full HD (1080p), κάτι τέτοιο δεν τους «επιτρέπεται».

 

Από ποιον; Δύσκολο να το απαντήσει κανείς. Υπεύθυνη για την εκπομπή του σήματος όλων των καναλιών (πλην των κρατικών) είναι η εταιρία DIGEA. Αυτή, δηλαδή, διαχειρίζεται τις εκπομπές του σήματος των καναλιών σε όλη την επικράτεια, και από τους πομπούς της λαμβάνουμε στις τηλεοράσεις το σήμα τους.

 

Ίσως ήδη γνωρίζετε ότι σε κάποιες πόλεις της χώρας, όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, τα κανάλια εκπέμπουν σε δύο θέσεις το καθένα, μία με κανονική ανάλυση, και μία με ανάλυση HD (1080i). Η DIGEA, από το 2016 έχει ξεκινήσει αυτή τη «διπλή» εκπομπή, ως μία «δοκιμαστική περίοδο μετάβασης» στα κανάλια υψηλής ευκρίνειας. Αυτή είναι και η «δικαιολογία» της για το γεγονός ότι η κάλυψη των HD καναλιών δεν είναι ακόμα πανελλαδική. Ότι δηλαδή η λειτουργία των HD καναλιών «δοκιμάζεται» σε κάποιες περιοχές πρώτα, πριν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.

 

Το ότι μία «δοκιμαστική περίοδος» στη χώρα που λέγεται Ελλάδα διαρκεί 4+ χρόνια, και ενώ δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα, εννοείται ότι το θεωρούμε κάτι φυσιολογικό και προχωράμε παρακάτω.

 

Η DIGEA, βέβαια, εκτός από το παραπάνω, ισχυρίζεται και ότι δεν είναι σε θέση να εκπέμψει τα HD κανάλια πανελλαδικά, καθώς κάτι τέτοιο είναι παράνομο, αφού χρειάζεται ειδική εντολή από το κράτος προκειμένου να μπορέσει να το πράξει. Δηλαδή, ισχυρίζεται ότι είναι παράνομο να εκπέμψει το ίδιο ακριβώς κανάλι με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο, σε καλύτερη ποιότητα, και ενώ το κάνει ήδη σε κάποιες πόλεις.

 

Κάπως έτσι, η DIGEA ακόμη και σήμερα, τον Φεβρουάριο του 2020, και ενώ τεχνικά είναι πλήρως εφικτό και δυνατό να εκπέμψει τα HD κανάλια σε όλη την Ελλάδα την ίδια κιόλας μέρα, δεν είναι σε θέση ούτε καν να δώσει μία μελλοντική ημερομηνία σχετικά με αυτό.

 

Συνεπώς, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να διαρκέσει από μέρες, μήνες, ή σε δυσοίωνη περίπτωση, ακόμη και χρόνια.

 

 

Εικόνα ανάρτησης: WIREFREE USA

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


ΥΠΑΡΧΕΙ 1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κώστας Καρύδης |

    Είναι λυπηρό.. στην Κέρκυρα πιάνουμε όλα τα αλβανικά κανάλια σε HD και κρυστάλλινη εικόνα και ακόμη τα ελληνικά σε αναλογική…

    Απάντηση

Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)