Πρόστιμο 14,5 εκατ. Ευρώ στο TikTok για κακή διαχείριση δεδομένων παιδιών

123 0


Βαρύτατο χρηματικό πρόστιμο ύψους 12,7 εκατομμυρίων Λιρών (~14,5 εκατομμύρια Ευρώ) επιβλήθηκε στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο TikTok, και μάλιστα για σοβαρό λόγο.

 

Συγκεκριμένα, μία αγγλική ανεξάρτητη αρχή προστασίας της ιδιωτικότητας, μετά από έρευνα που διεξήγαγε, απεφάνθη πως η πλατφόρμα καταπατά μία σειρά από κανονισμούς περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων νόμων που αφορούν τη διαχείριση ευαίσθητων δεδομένων παιδιών κάτω των 13 ετών.

 

Ο ρυθμιστής αναφέρει πως το 2020, το TikTok επέτρεψε σε 1,4 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 13 ετών να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή, πράγμα που απαγορεύεται εάν δεν υπάρχει ρητή συγκατάθεση κάποιου γονέα ή κηδεμόνα τους, κάτι που όπως απεδείχθη δεν υφίστατο.

Μάλιστα, το πόρισμα καταλήγει πως η εταιρεία δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για να βρει και να απομακρύνει αυτά τα παιδιά από την πλατφόρμα, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ανησυχίες από υψηλόβαθμους υπαλλήλους για το θέμα.

 

Επιπλέον, η ανεξάρτητη αρχή κατηγορεί το κοινωνικό δίκτυο πως παραβίασε πολλαπλά άρθρα της αγγλικής νομοθεσίας GDPR, τονίζοντας πως δεν γνωστοποίησε, ως όφειλε, στους χρήστες του τον τρόπο επεξεργασίας και κοινοποίησης των προσωπικών τους δεδομένων, με απλό και κατανοητό τρόπο.

Ως εκ τούτου, οι δεύτεροι «δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιούν εμπεριστατωμένες επιλογές, σχετικά με το πώς και αν θα αλληλεπιδράσουν με την εφαρμογή».

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ο ρυθμιστής έθεσε, τέλος, και ζήτημα διαφάνειας και ορθότητας στην διαδικασία επεξεργασίας των δεδομένων των χρηστών.

 

Από την πλευρά του, το TikTok δήλωσε:

Επενδύουμε σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια αποτροπής χρήσης της πλατφόρμας από παιδιά κάτω των 13 ετών, και η ομάδα υψηλής ασφάλειάς μας, δουλεύει νυχθημερόν για να διατηρήσει την πλατφόρμα ασφαλή για την κοινότητα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόστιμο αναμενόταν, αρχικά, να είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Όταν δημοσιεύτηκαν τα πρώτα ευρήματα της έρευνας, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η αρμόδια αρχή είχε προειδοποιήσει την εταιρεία πως ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με χρηματική ποινή που θα αγγίζει τις 27 εκατομμύρια λίρες, ήτοι περίπου 31 εκατομμύρια Ευρώ.

 

Υπενθυμίζεται πως το TikTok θεωρείται από πολλά κράτη και κυβερνήσεις στον κόσμο, εργαλείο κατασκοπείας από την Κίνα, με την αμερικανική Βουλή να το μπλοκάρει στις υπηρεσιακές συσκευές της για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Bloomberg

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)