Πρόστιμο 500 εκ. ευρώ στην Google για αθέμιτες διαπραγματεύσεις με πρακτορεία ειδήσεων

171 0


Πρόστιμο ύψους 500.000.000€ επιβλήθηκε στην Google από την Γαλλική Επιτροπή Ανταγωνισμού, ως αποτέλεσμα της μη συμμόρφωσής της με μία απόφαση του Απριλίου του 2020, που την ανάγκαζε να διαπραγματεύεται δίκαια με τους εκδότες, για τη χρήση και την πληρωμή των άρθρων τους.

 

Όλα ξεκίνησαν όταν το 2019, κατέστη δυνατό για τα πρακτορεία ειδήσεων στην Γαλλία να ζητούν πληρωμή για τη χρήση του περιεχομένου τους σε τρίτες πλατφόρμες στο διαδίκτυο. Το άρθρο 11 της συγκεκριμένης νομοθεσίας, έδινε στους εκδότες το δικαίωμα να απαιτούν χρήματα από την εκάστοτε εταιρεία, για κάθε περίληψη ειδήσεών τους που εμφανιζόταν σε ιστοσελίδες της, όπως για παράδειγμα της Google News.

 

Ως απάντηση σε αυτό, η Google ξεκίνησε δοκιμές κενών ειδήσεων στην πλατφόρμα της, που δεν περιείχαν ούτε εικόνα, ούτε περιγραφή, αλλά ούτε και τίτλο, παρά μόνο τον σύνδεσμο, ως ένα είδος “απειλής” και “επίδειξης” του τί θα συμβεί, σε περίπτωση που κάποιο πρακτορείο εκμεταλλευτεί την παραπάνω νομοθεσία.

 

 

Η Γαλλική Επιτροπή Ανταγωνισμού θεώρησε ότι αυτό αποτελεί κατάχρηση του μονοπωλίου της Google σε αυτόν τον τομέα, και διέταξε την εταιρεία να συμμορφωθεί με τους κανόνες.

 

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως τελικά δεν έγινε, αφού η εταιρεία προσπάθησε με τεχνάσματα να παρακάμψει την ανάγκη να ακολουθήσει τον νόμο κατά γράμμα, και εν τέλη δεν έπεισε τις αρμόδιες αρχές, που προχώρησαν στην επιβολή του παραπάνω προστίμου.

 

Η Google από πλευράς της, δήλωσε:

Ενώ είμαστε δεσμευμένοι να συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες πνευματικών δικαιωμάτων, όπως και με τις αποφάσεις της Γαλλικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, αυτό το πρόστιμο αγνοεί τις σημαντικές προσπάθειες που κάναμε για να φτάσουμε σε συμφωνίες, και την πραγματικότητα του πώς λειτουργούν οι ειδήσεις στις πλατφόρμες μας: Η Google τον τελευταίο χρόνο είχε λιγότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα (όχι κέρδη), από κλικ σε διαφημίσεις που αφορούσαν ενδεχομένως ειδησεογραφικές αναζητήσεις στην Γαλλία. Θέλουμε να βρούμε μία λύση και να καταλήξουμε σε οριστικές συμφωνίες, ωστόσο αυτό το πρόστιμο είναι δυσανάλογο του ποσού των χρημάτων που βγάζουμε από τις ειδήσεις, και θα επανεξετάσουμε την απόφαση σε βάθος.

 

Η εταιρεία έχει στη διάθεσή της δύο μήνες για να συμμορφωθεί πλήρως και να λύσει τα θέματα που έχουν προκύψει από την Γαλλική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αν δεν το πράξει, θα βρεθεί αντιμέτωπη με επιπλέον πρόστιμο ύψους 900.000€ ανά ημέρα, έπειτα από τη λήξη της προθεσμίας!

 

 

Πηγή

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)