Σχολεία στις ΗΠΑ προμηθεύτηκαν χιλιάδες Chromebooks πριν μερικά χρόνια και τώρα το μετανιώνουν

121 0


Τα Chromebooks, οι φορητοί υπολογιστές που φέρουν το λειτουργικό σύστημα της Google, μπορεί να μην είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένοι στη χώρα μας, όμως τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν μεγάλη αποδοχή στο εξωτερικό, κυρίως χάρη στο χαμηλό τους κόστος.

 

Μπορεί οι δυνατότητές τους να είναι περιορισμένες, και τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά αδύναμα, ωστόσο αποτελούν μία δημοφιλή επιλογή για σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, αφού οι απαιτήσεις των αντίστοιχων εκπαιδευτικών εφαρμογών που χρησιμοποιούνται συχνά είναι ελάχιστες, και οι τιμές τους είναι πολύ πιο προσιτές από αυτές των συνηθισμένων laptops με Windows.

Ειδικά μετά από την εμφάνιση του κορωνοϊού, οι πωλήσεις των Chromebooks στην Αμερική κυριολεκτικά εκτοξεύτηκαν, αφού η ανάγκη για τηλεκπαίδευση οδήγησε στην προμήθεια συσκευών για κάθε μαθητή.

 

 

Πλέον, μία έρευνα του PIRG συνιστά πως αυτή η απόφαση ίσως να μην ήταν τελικά σωστή.

 

Οι εταιρείες που κατασκευάζουν τα Chromebooks, λόγω του χαμηλού τους κόστους, δεν παρέχουν πληθώρα επισκευαστικών υπηρεσιών για αυτά, αλλά ούτε και ποικιλία ανταλλακτικών.

Σε ένα σχολικό περιβάλλον, όπου οι χρήστες είναι πολλές φορές παιδιά προεφηβικής ηλικίας, καταλαβαίνει εύκολα κανείς, πως κάτι τέτοιο είναι κρίσιμο και καθοριστικό για τη διάρκεια ζωής τους.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί, πως για τα Chromebooks της Acer, 14 από τα 29 ανταλλακτικά πληκτρολογίου που προσφέρει, ήταν εξαντλημένα, ενώ παράλληλα τα 10 από τα 29 κοστίζουν 90$ το καθένα, δηλαδή σχεδόν τη μισή τιμή ολόκληρου του μοντέλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η HP, που επίσης παράγει Chromebooks, διαθέτει μόνο τροφοδοτικά και καλώδια ρεύματος για ένα συγκεκριμένο της μοντέλο, και κανένα άλλο ανταλλακτικό.

 

Σαν να μην έφταναν αυτά, το ChromeOS, το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν αυτά τα laptops, πέρα από το γεγονός ότι βασίζεται ολοκληρωτικά στο διαδίκτυο για να λειτουργήσει, φέρει και… «ημερομηνία λήξης».

Και αυτό γιατί η Google υπόσχεται 8 χρόνια ενημερώσεων για αυτά, από την ημέρα κυκλοφορίας τους στην αγορά.

Μόλις λήξει η υποστήριξή τους, παύουν να λαμβάνουν πληροφορίες ασφαλείας, και δεν μπορούν πλέον να εισέλθουν σε ασφαλείς ιστοσελίδες με σύγχρονα πιστοποιητικά SSL / TLS, κάτι που ευνόητα τα αχρηστεύει σε μεγάλο βαθμό.

 

 

εικόνα άρθρου: USA Today

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook Ακολουθήστε μας στο Google News

Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)