Η ανάπτυξη και η εξέλιξη των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης κινείται με ιδιαίτερα ραγδαίους ρυθμούς, με τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου να αποκαλύπτουν σε καθημερινή βάση, νέες υπηρεσίες και εφαρμογές βασισμένες στο AI.
Η Microsoft, λίγες μόνο ημέρες μετά την παρουσίαση του Copilot στη δημοφιλή σουίτα Office, επεκτείνει το εύρος των δυνατοτήτων του και στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνοντας το Security Copilot.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο αυτοματοποιημένο σύστημα ασφαλείας, που απευθύνεται σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, και σκοπό έχει να τους προστατεύσει άμεσα και αποτελεσματικά από ενδεχόμενες διαδικτυακές επιθέσεις, παρέχοντας χρήσιμα και πρωτοποριακά εργαλεία διαχείρισης, που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν.
Στον πυρήνα του χρησιμοποιεί το πολυδύναμο GPT-4 της OpenAI, λειτουργεί στις ιδιόκτητες υποδομές του Azure, και υπόσχεται στους διαχειριστές δικτύων και υπολογιστικών συστημάτων, την ικανότητα να «κινούνται με την ταχύτητα και την κλίμακα της τεχνητής νοημοσύνης».
Το Security Copilot, όπως είναι αναμενόμενο, μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με το απλό Copilot, με ειδικά στοχευμένη, όμως, εκπαίδευση στην ψηφιακή ασφάλεια, και συνεχή διασύνδεση με μία ειδική βάση δεδομένων της Microsoft, από την οποία λαμβάνει περισσότερα από 65 τρισεκατομμύρια σήματα απειλών καθημερινά.
Σε δηλώσεις της, η αντιπρόεδρος του τμήματος ασφαλείας της Microsoft, μεταξύ άλλων δήλωσε:
Το ψηφιακά εκπαιδευμένο μοντέλο μας, προσθέτει ένα σύστημα εκμάθησης για τη δημιουργία και τη βελτίωση νέων δεξιοτήτων. […]
Το Security Copilot μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό λεπτομερειών που υπό άλλες συνθήκες θα μας διέφευγαν, και να συμβάλλει στη δουλειά ενός αναλυτή. Σε ένα τυπικό περιστατικό, αυτή η ώθηση μεταφράζεται σε κέρδη για την ποιότητα του εντοπισμού, την ταχύτητα απόκρισης, και την ικανότητα ενίσχυσης του τείχους προστασίας.
Η εταιρεία προσμένει η νέα αυτή υπηρεσία, να καταστήσει ικανούς τους διαχειριστές συστημάτων που τη χρησιμοποιούν, να αποκρίνονται σε επείγουσες απειλές εντός λίγων λεπτών, αντί για ημέρες ή και εβδομάδες από τη στιγμή που ανακαλύπτονται, όπως συμβαίνει πολλές φορές σήμερα.
Παράλληλα, η Microsoft παραδέχεται πως το Security Copilot βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, και δεν έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί πλήρως αυτόνομα, ενώ για να διασφαλίσει την εμπιστοσύνη των πελατών της, αλλά και την ακεραιότητα ευαίσθητων δεδομένων, δεσμεύεται να μην χρησιμοποιήσει ποτέ δεδομένα πελατών για την ανάπτυξη μελλοντικών εκδόσεων της υπηρεσίας.