Ο όρος «IP TV» έχει λανθασμένα ταυτιστεί, κυρίως στη χώρα μας, με παράτυπες αναμεταδόσεις, και έτσι έχει αναπτυχθεί η πεποίθηση πως όλες οι υπηρεσίες IP TV, είναι κατά βάση παράνομες.
Αυτό, φυσικά, είναι λάθος.
Πράγματι η τεχνολογία της IP TV στην Ελλάδα έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για την απευθείας αναπαραγωγή “κλειδωμένου” περιεχομένου, συνήθως αθλητικών συνδρομητικών καναλιών, ωστόσο αυτός δεν είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση.
Πρόκειται για την μετεξέλιξη των παραδοσιακών μορφών τηλεόρασης, αφού σε αντίθεση με αυτές, βασίζεται στο πρωτόκολλο του ίντερνετ (IP) για την μετάδοση του τηλεοπτικού περιεχομένου, και όχι σε κάποιο δορυφορικό ή επίγειο σήμα.
Επιτρέπει, με απλά λόγια, την εκπομπή πολυμέσων μέσω διαδικτύου σε συνεχή ροή.
Λειτουργεί στα πρότυπα του live streaming, ορολογία που ίσως να γνωρίζετε από το Facebook ή το Youtube.
Τον τελευταίο καιρό η (νόμιμη) IP TV ακμάζει ιδιαίτερα και στη χώρα μας, αφού τόσο η Nova, όσο και η Cosmote, δείχνουν να αποβάλλουν σταδιακά την νοοτροπία της πεπαλαιωμένης «δορυφορικής τηλεόρασης», και να υιοθετούν τα στάνταρ της διαδικτυακής, αφού αμφότερες έχουν παρουσιάσει το Nova EON και την Νέα Cosmote TV αντίστοιχα, που βασίζονται σε αυτό το πρωτόκολλο.
Οι πελάτες τους δεν χρειάζεται πλέον να εγκαταστήσουν δορυφορικό πιάτο στο σπίτι τους για να παρακολουθήσουν το περιεχόμενο που αγόρασαν, παρά μόνο να συνδέσουν τον αποκωδικοποιητή που θα τους δοθεί σε κάποιο WiFi.
Φυσικά, όπως θα ήταν αναμενόμενο σε μία τέτοια περίπτωση, η λήψη ζωντανού περιεχομένου και σε υψηλή ανάλυση προϋποθέτει ισχυρή και γρήγορη σύνδεση στο ίντερνετ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η εμπειρία θέασης θα είναι μάλλον δυσάρεστη, με συνεχείς διακοπές και “κομμένα” καρέ.
Αξίζει να σημειωθεί, πως αρκετές δημοφιλείς εφαρμογές των τελευταίων ετών, όπως το Netflix, βρίσκονται στο φάσμα της IP TV.