Τι είναι το Threads, η νέα εφαρμογή του Instagram που θέλει να γίνει ένα άλλο Twitter

622 0


Μάλλον κάτι θα έχετε ήδη ακούσει για το «Threads», την ολοκαινούρια εφαρμογή της Meta που «ανέβηκε στον αέρα» μόλις πριν από μερικές ώρες, και φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το δημοφιλές, αλλά εσχάτως παρακμιακό Twitter.

 

Πρόκειται για ένα φρέσκο εγχείρημα του δημιουργού του Facebook, και ιδιοκτήτη του Instagram, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που πράγματι απώτερο σκοπό έχει να εκθρονίσει το Twitter, όντας, στην ουσία, μία πιστή αντιγραφή του, με κάποιες μικρές αλλά ουσιαστικές διαφορές.

 

Η πλατφόρμα επιτρέπει στους χρήστες να αναρτούν σύντομες δημοσιεύσεις (threads / νήματα) κειμένου ή πολυμέσων, με όριο 500 χαρακτήρων και 5 λεπτών αντίστοιχα, ενώ δίνει παράλληλα τη δυνατότητα συζητήσεων, με παράθεση και σχολιασμό δημοσιεύσεων άλλων χρηστών, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο Twitter.

Κύρια διαφοροποίηση από εκείνο, συνιστά η έλλειψη θεματικών καναλιών, τα γνωστά και ως hashtags.

 

!UPDATE :

Η αντιπατάρα… συνεχίζεται. Η Meta ανακοίνωσε την εισαγωγή των «tags» στην πλατφόρμα, που θα λειτουργούν παρόμοια με τα αντίστοιχα hashtags του Twitter.

 

Δύο βασικά χαρακτηριστικά που το αναδεικνύουν, έναντι του μεγάλου ανταγωνιστή του, είναι η απουσία διαφημίσεων και συνδρομών, τουλάχιστον προς το παρόν.

 

Παρά το γεγονός ότι διατίθεται ως μεμονωμένη εφαρμογή στα ψηφιακά καταστήματα Play Store και App Store, δεν αποτελεί αυτόνομο κοινωνικό δίκτυο, αφού χρησιμοποιεί για ταυτοποίηση τον λογαριασμό του χρήστη στο Instagram.

Συνεπώς, όσοι είναι ήδη μέλη του Instagram, μπορούν να συνδεθούν απευθείας χωρίς την ανάγκη εκ νέου εγγραφής.

 

Είναι προφανές ότι το Threads δεν “ποντάρει” στην καινοτομία και την πρωτοτυπία για την επιτυχία του, αλλά στην καλύτερη και ποιοτικότερη υλοποίηση της φιλοσοφίας του Twitter.

 

Το Twitter θεωρείται δικαιολογημένα από πολλούς ως το τοξικότερο κοινωνικό δίκτυο στο ίντερνετ, εξαιτίας ενός εκρηκτικού συνδυασμού χαλαρών κανονισμών και ανυπολόγιστα υπέρμετρων ανώνυμων και πλαστών προφίλ, που μοναδικό λόγο ύπαρξης έχουν την αναπαραγωγή ή την προώθηση μίσους, διακρίσεων, βίας, και ψευδών ειδήσεων.

Οι συντονιστές είναι διαχρονικά απόντες, και το κέντρο υποστήριξης ιδιαίτερα κατώτερο των περιστάσεων, πράγμα που επιτρέπει στα παραπάνω παρασιτικά στοιχεία να δρουν ελεύθερα και να μετατρέπουν την πλατφόρμα σε έναν απέραντο ηλεκτρονικό σκουπιδότοπο.

Αρκετοί είναι και αυτοί που “εκτοξεύουν πυρά” κατά του νυν ιδιοκτήτη του Twitter, Έλον Μασκ, κατηγορώντας τον πως από τότε που το εξαγόρασε και ανέλαβε τη διεύθυνσή του, το έριξε βαθύτερα στον βούρκο, με μία σειρά από αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις που ενσωμάτωσε.

 

Το Threads, λοιπόν, στοχεύει να κερδίσει το χαμένο κοινό του Twitter, εξασφαλίζοντας ένα ποιοτικά ανώτερο, σταθερό και αξιόπιστο περιβάλλον για τους χρήστες, με αυστηρότερους κανονισμούς, διαρκή έλεγχο και εντατικό συντονισμό.

 

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες που βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν πως η εφαρμογή δεν ήταν καν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει σήμερα, ωστόσο τα σχέδια άλλαξαν εκτάκτως όταν ο Μασκ αποφάσισε να περιορίσει, πριν από μερικές ημέρες, τον αριθμό των tweets που μπορούν να βλέπουν οι χρήστες του Twitter χωρίς συνδρομή.

Το κύμα αντιδράσεων και δυσαρέσκειας από αυτή την κίνηση ήταν μεγάλο, και η Meta θεώρησε πως μπορεί να απορροφήσει ένα σημαντικό ποσοστό του αγανακτισμένου κόσμου που θα εγκατέλειπε την πλατφόρμα του τεχνολογικού μεγιστάνα, επισπεύδοντας το άνοιγμα της δικιάς της.

 

Είναι αξιοσημείωτο, πως παρά τη βιαστική και αιφνίδια κυκλοφορία του, και με σχεδόν μηδενική πρότερη διαφήμιση, το Threads κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 10 εκατομμύρια εγγραφές σε μόλις επτά ώρες!

 

Στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, η εφαρμογή δεν είναι ακόμα διαθέσιμη, εξαιτίας κωλυμάτων με την ισχύουσα τοπική νομοθεσία, όπως τονίζει η εταιρεία.

 

!UPDATE : Το Threads είναι πλέον διαθέσιμο και στη χώρα μας, από τις 14 Δεκεμβρίου.

 

εικόνα άρθρου: AFP

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)