Τι σημαίνει η υγεία μπαταρίας στα iPhone;

1028 0


Πριν από περίπου ένα χρόνο, η Apple κυκλοφόρησε το iOS 11.3 , ένα update που προσέθετε τη δυνατότητα στους χρήστες των iPhone να παρακολουθούν την υγεία της μπαταρίας των συσκευών τους και να αποφασίζουν οι ίδιοι εάν θέλουν, από ένα σημείο και έπειτα, να μειώνουν την ταχύτητα της συσκευής τους προκειμένου να «κερδίσουν» χρόνο μπαταρίας.

 

Τι είναι όμως ακριβώς η υγεία της μπαταρίας, πώς μετριέται από την εφαρμογή της Apple και πού μπορούμε να τη βρούμε;

 

Αξιοσημείωτο είναι, πριν αρχίσουμε την ανάλυση, ότι η συγκεκριμένη δυνατότητα δίνεται μόνο στους χρήστες των iPhone 6 και άνω και όχι σε αυτούς των iPad και iPod.

 

Οι μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιούνται στα iPhone αλλά και στις περισσότερες άλλες συσκευές, τείνουν να φθείρονται με το χρόνο και τη χρήση και να μειώνεται η απόδοσή τους.

 

Η Apple, λοιπόν, δίνει πλέον στους χρήστες των παραπάνω συμβατών συσκευών τη δυνατότητα να ελέγξουν την τωρινή κατάσταση της μπαταρίας της συσκευής τους, πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις, έπειτα “Μπαταρία” και μετά “Υγεία Μπαταρίας”.

 

Εκεί, στο πεδίο “Μέγιστη Χωρητικότητα”, ο χρήστης μπορεί να δει την κατάσταση της μπαταρίας του. Η Apple μετράει την υγεία της μπαταρίας μετρώντας την τωρινή μέγιστη χωρητικότητα της μπαταρίας σε %. Αυτό σημαίνει ότι, εάν για παράδειγμα η ένδειξη αναγράφει 90%, τότε η μπαταρία της συγκεκριμένης συσκευής έχει «μικρύνει» κατά 10% σε σχέση με όταν βγήκε από το εργοστάσιο.

 

Όπως είναι προφανές, όσο μικρότερο το νούμερο, τόσο λιγότερο «κρατάει» η μπαταρία της εκάστοτε συσκευής.

 

Όπως επίσης γίνεται αντιληπτό, εάν αυτό το ποσοστό πέσει αρκετά, τότε η διάρκεια της μπαταρίας θα μειωθεί πολύ, τόσο που ίσως καταστήσει το κινητό δύσχρηστο. Γι’ αυτό, η Apple δίνει πλέον στους κατόχους iPhone την δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να μειώσουν την ταχύτητα της συσκευής τους, έτσι ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια και να «αντέχει» περισσότερο η μπαταρία. Αυτή η δυνατότητα ωστόσο δεν είναι διαθέσιμη πάντοτε. Στην ίδια οθόνη που ήσασταν και πριν, κάτω από τη “Μέγιστη Χωρητικότητα”, μπορείτε να δείτε το κουτάκι «Δυνατότητα απόδοσης κορυφής». Εάν η υγεία της δικής σας μπαταρίας είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, θα εμφανίζεται μήνυμα κάτω από αυτό το κουτάκι που θα σας ενημερώνει ότι η μπαταρία υποστηρίζει επί του παρόντος κανονική απόδοση κορυφής, και άρα δεν μπορείτε (και δεν χρειάζεται) να κάνετε κάποια αλλαγή. Εάν πάλι η μπαταρία έχει υποβαθμιστεί σημαντικά, θα αναγράφει ανάλογο μήνυμα που θα ενημερώνει ότι έχει ενεργοποιηθεί η αυτόματη ρύθμιση επιδόσεων (ουσιαστικά ένας «κόφτης» στις επιδόσεις) για να «αντισταθμίσει» την ελλιπή μπαταρία, και δίπλα θα υπάρχει επιλογή για να την απενεργοποιήσετε, εάν το επιθυμείτε. Όπως είναι επόμενο, εάν απενεργοποιήσετε αυτήν την επιλογή, οι επιδόσεις της συσκευής θα αυξηθούν, ωστόσο η μπαταρία θα κρατάει λιγότερο.

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Apple Magazine

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)