Τι συμβαίνει με τις κάρτες γραφικών, γιατί υπάρχει έλλειψη, πότε θα τελειώσει;

322 0


 

Δυστυχώς οι πρώιμες εκτιμήσεις του Απριλίου που προέβλεπαν σοβαρή έλλειψη σε κάρτες γραφικών μέχρι και το τέλος του 2021, επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά.

 

Η φετινή χρονιά σε λίγο μας αποχαιρετά, όχι όμως και η τεράστια ανεπάρκεια σε κάρτες γραφικών, η οποία φαίνεται να συνεχίζεται δυναμικά, και όπως όλα δείχνουν θα μας απασχολήσει και για ένα μεγάλο μέρος του 2022.

 

Τα σημαντικά προβλήματα παραγωγής μικροτσίπ είναι εδώ και καιρό γνωστά στην παγκόσμια κοινότητα, αφού η πανδημία, η ακρίβεια και άλλοι παράγοντες έχουν συμβάλλει σε μία τραγική κατάσταση, καθιστώντας πολλά είδη τεχνολογικών συσκευών ανάρπαστα.

 

Σε όλα τα παραπάνω, οι κάρτες γραφικών έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πρόβλημα: τα κρυπτονομίσματα.

Τα κρυπτονομίσματα, η άυλη μορφή συναλλάγματος που έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, παράγονται από τις κάρτες γραφικών. Αυτό σημαίνει πως όσες περισσότερες κάρτες γραφικών κατέχει κάποιος, τόσα περισσότερα κρυπτονομίσματα μπορεί να παράγει σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Η ματαιοδοξία και η αφέλεια πολλών, τους έχει οδηγήσει στην αγορά τεράστιων ποσοτήτων καρτών γραφικών, ώστε να αυξήσουν την παραγωγή τους σε κρυπτονομίσματα, βλέποντάς το σαν επένδυση. Κάποιοι, μάλιστα, έχουν τέτοιο ζήλο, που αναμένουν καθημερινά ώρες πίσω από μία οθόνη να εμφανιστεί απόθεμα σε κάποια κάρτα, προκειμένου να την αγοράσουν αμέσως.

Για να καταλάβετε καλύτερα για τι πράγμα μιλάμε, κάποιοι ακραίοι δημιουργούν ολόκληρες “φάρμες” εξόρυξης με εκατοντάδες ή και χιλιάδες κάρτες γραφικών παρατεταγμένες και συνδεδεμένες για αυτόν τον σκοπό, κάτι που σε πολλές χώρες είναι παράνομο και φυσικά καταναλώνει ανυπολόγιστο ρεύμα.

 

Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, όταν τα ελάχιστα τεμάχια που διατίθενται αυτόν τον καιρό στην αγορά από τα εργοστάσια, καταλήγουν σε αυτούς, είναι αδύνατο να “περισσέψει” κάτι για τους υπόλοιπους απλούς χρήστες. Έτσι, τα περισσότερα μοντέλα δεν είναι καν διαθέσιμα αυτή τη στιγμή, ενώ ακόμα και αν βρεθεί κατά τύχη κάποιο κομμάτι σε απόθεμα, η τιμή του θα είναι απλησίαστη αφού αυτή μπορεί να είναι αυξημένη ακόμα και κατά +1000% έναντι της αρχικής του.

 

Με την πανδημία να συνεχίζει ακάθεκτη, και τα κρυπτονομίσματα να γνωρίζουν καθημερινά όλο και περισσότερους επίδοξους “επενδυτές” , το άμεσο μέλλον των GPU σίγουρα δεν προδιαγράφεται λαμπρό.

Νέες φήμες και εκτιμήσεις αναφέρουν πως αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα του επόμενου έτους, ενώ κάποιες πιο απαισιόδοξες θέλουν ολόκληρο το 2022 να κυλήσει με τον ίδιο τρόπο και… βλέπουμε.

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Newegg

Σημείωση: Απαγορεύεται από το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας η καθ' οποιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση / ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)