Πότε λήγει η υποστήριξη για τα Windows 10, τι σημαίνει αυτό για όσους τα έχουν

400 0


Η άφιξη των Windows 11 απογοήτευσε εκατομμύρια χρήστες υπολογιστών σε όλο τον κόσμο, κυρίως για τις πολύ αυστηρές προϋποθέσεις εγκατάστασής τους. Η Microsoft αποφάσισε ότι θα ήταν καλή ιδέα να επιβάλλει απαράδεκτα υψηλές απαιτήσεις συστήματος για το νέο της λειτουργικό σύστημα, στερώντας από αναρίθμητες συσκευές παγκοσμίως την αναβάθμιση.

 

Αυτό, συνεπώς, σημαίνει πως μία μεγάλη μερίδα κατόχων θα αναγκαστεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα Windows 10, έως ότου αγοράσει νέο υπολογιστή.

 

Και ενώ αυτό δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους περισσότερους καθημερινούς χρήστες, η Microsoft φρόντισε για το αντίθετο.

 

Μαζί με την κυκλοφορία των Windows 11, η εταιρεία ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως η υποστήριξη για την προηγούμενη έκδοση του λειτουργικού, θα λήξει στις 14 Οκτωβρίου του 2025.

 

Αυτό μεταφράζεται σε οριστική παύση των ενημερώσεων ασφαλείας, δυνατοτήτων και επιδιορθώσεων από εκείνη την ημέρα.

Όσοι, δηλαδή, δεν έχουν αναβαθμίσει στα Windows 11 μέχρι τότε, θα σταματήσουν να λαμβάνουν κρίσιμες ενημερώσεις προστασίας του υπολογιστή τους από ιούς, όπως επίσης θα σταματήσουν να προστίθενται νέες λειτουργίες και να διορθώνονται τυχόν σφάλματα.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και με τα Windows 7, τον Ιανουάριο του 2020.

 

Το παραπάνω, βέβαια, δεν σημαίνει πως οι υπολογιστές με Windows 10 θα παύσουν να λειτουργούν μετά τη συγκεκριμένη προθεσμία, ή θα “κλειδώσουν” .

Οι συσκευές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κανονικά, ωστόσο με πλήρη απουσία ενημερώσεων, κάτι που σίγουρα θα επηρεάσει αρκετούς χρήστες, ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας.

 

Είναι προφανές πως η Microsoft προβαίνει σε αυτή τη τακτική για να “αναγκάσει” περισσότερους να μεταβούν στην νέα έκδοση του λογισμικού της, που διαφορετικά δεν θα έμπαιναν σε αυτή τη διαδικασία.

Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, ότι τα Windows 11 παρέχονται δωρεάν στους τωρινούς χρήστες των 10, άρα δεν τίθεται θέμα άμεσου κέρδους.

 

Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού η εγκατάσταση των Windows 11 δεν προϋποθέτει μόνο λίγο από τον χρόνο μας, αλλά και… καινούριο υπολογιστή.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)