Internet & Fake News: Οι πολυμήχανοι Έλληνες το κάνουν ξανά, το DNA αντέχει

259 0


 

Αν τυχαίνει να έχετε αυτή την ιδιαίτερη ευλογία να κατάγεστε από την ωραιότερη χώρα του κόσμου, την Ελλάδα, σίγουρα θα έχετε ζήσει κάθε πτυχή αυτής της μοναδικής χώρας, στην καθημερινότητά σας.

Με την τεχνολογία να αναπτύσσεται με τόσο ραγδαίους και πρωτοφανείς ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες παγκοσμίως, οι Έλληνες – παρά τον έμφυτο συντηρητισμό τους – αναγκάστηκαν με τον ένα τρόπο ή τον άλλο να… συμβαδίσουν, όσο τουλάχιστον μπορούν.

Αυτή η “εξαναγκασμένη” υιοθέτηση, ωστόσο, νέων συνηθειών, φαίνεται πως μας έπεσε “βαριά” , και σε συνδυασμό με τον αδιάλλακτο και ισχυρογνώμονα χαρακτήρα των Ελλήνων, δημιούργησε ένα εκρηκτικό μείγμα.

 

Όπως καταλαβαίνετε, όταν οι υπολογιστές και το διαδίκτυο αποτέλεσαν ανάγκη για τα σπίτια της ιθαγενούς μάζας, ήταν αυτονόητο ότι ξέραμε ήδη πώς λειτουργούν, αφού τα ξέρουμε όλα. Όταν, αργότερα, ήρθαν στις ζωές μας τα κοινωνικά δίκτυα, και δη το Facebook, αποφασίσαμε ότι θα ήταν καλή ιδέα να το “γεμίσουμε” με μεσήλικες και ηλικιωμένους που διατηρούν κακές σχέσεις με την τεχνολογία, την κριτική σκέψη, και την κοινή λογική.

Ταυτόχρονα, επειδή στην Ελλάδα είμαστε όλοι πρόεδροι, αρκετοί έκαναν ένα βήμα παραπάνω από την απλή πρόσβαση στο ίντερνετ, και έγιναν… το ίντερνετ. Έγιναν ιδρυτές… ομάδων στο Facebook, που υπόσχονται έγκυρη, έγκαιρη, αντικειμενική και ουσιώδη ενημέρωση. Κάποιοι το πήγαν ακόμη παραπέρα και εγκαινίασαν ολόκληρα… blogs, από αυτά τα δωρεάν της Google όμως, γιατί δεν υπάρχει και σάλιο.

Επαγγελματική δεινότητα; Δημοσιογραφική δεοντολογία; Διασταύρωση πηγών και ειδήσεων; Γραμματική μόρφωση;

Σε παρακαλώ, στην Ελλάδα είμαστε.

Δεν χρειαζόμαστε τίποτα από τα παραπάνω, οι Έλληνες έχουμε μέσα μας τη σοφία των αρχαίων προγόνων μας και την φώτιση της Παναγίας – αυτά αρκούν για να θεωρούμαστε ειδήμονες επί παντός επιστητού και να εκφέρουμε άποψη για θέματα που μέχρι χθες δεν είχαμε ξανακούσει.

 

Και αν νομίζατε ότι αυτές οι σελίδες και τα blogs θα γνωρίσουν την απόλυτη αποτυχία, επειδή υπολείπονται όλων όσων υπόσχονται, ξεχνάτε κάτι πολύ βασικό.

Αυτές οι διαδικτυακές κοινότητες είναι φτιαγμένες από ντόπιους, για ντόπιους. Η είσοδος στους ξένους απαγορεύεται αυστηρά γιατί ενδέχεται να αλλοιωθεί το DNA μας.

Έτσι, όσο εύκολα δημοσιεύει ο διαχειριστής μίας σελίδας, μία είδηση που προήλθε από την φαντασία του, άλλο τόσο εύκολα οι ακόλουθοι της σελίδας την αναπαράγουν, έπειτα οι φίλοι των ακολούθων, οι φίλοι των φίλων κ.ο.κ.

«Για να το λέει εδώ, αλήθεια θα ‘ναι» .

 

Το αποτέλεσμα είναι ο μηχανισμός εντοπισμού ψευδών ειδήσεων της πλατφόρμας να βαράει υπερωρίες καθημερινά, προσπαθώντας να μας πείσει ότι το άρθρο που ανέβασε ο Μπάμπης από το Αιγάλεω είναι ανυπόστατο.

Μάταια, όμως, αφού ξέρουμε όλοι πολύ καλά πως ο Ζούκερμπεργκ είναι μέλος της Νέας Τάξης Πραγμάτων, και επισημαίνει επίτηδες τέτοιες αναρτήσεις ως ψευδείς, για να μας αποκρύψει την αλήθεια.

 

Η προσέγγιση είναι ομολογουμένως χιουμοριστική. Το θέμα των fake news στο διαδίκτυο είναι στην πραγματικότητα πολύ σοβαρό, σε ορισμένες περιπτώσεις και αρκετά επικίνδυνο. Η νοοτροπία του Έλληνα, όμως, δεν αλλάζει, και άρα δυστυχώς θα αργήσουμε πολύ να δούμε την επίλυσή του. Μόνη ελπίδα, είναι οι νέες γενιές να μεγαλώσουν με ανεπτυγμένη τεχνολογική παιδεία, ώστε το φαινόμενο στο μέλλον να εκλείψει.

 

Πάντως, είδατε που φαγωθήκατε ότι δεν παράγουμε τίποτα σαν χώρα;

Παράγουμε αμέτρητα fake news, ίσως και περισσότερα από όσα μπορούμε να καταναλώσουμε.

Σημείωση: Απαγορεύεται από το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας η καθ' οποιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση / ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)