Θα καταφέρει ο Έλον Μασκ να σώσει το Twitter από τη σαπίλα;

231 0


 

Ο πλέον διάσημος κροίσος Έλον Μασκ, προχώρησε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα σε μία από τις σημαντικότερες τεχνολογικές συμφωνίες που έχουν «κλείσει» στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αγόρασε ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα του κόσμου, το Twitter, έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μία κοινωνική πλατφόρμα, που έγινε δημοφιλής για όλους τους λάθος λόγους.

 

 

Ας μη μακρηγορούμε, το Twitter είναι ένας παρακμιακός βόθρος, απαρτιζόμενος από μία άθλια και τοξική κοινότητα που το “τροφοδοτεί”.

Είναι η χαρά του κάθε κομπλεξικού και μίζερου μεσήλικα, που υπό την ασφάλεια της πλήρους ανωνυμίας που του παρέχει, του δίνει τη δυνατότητα να “ενώνει” την κακία που τον διακατέχει μαζί με άλλους αποτυχημένους όμοιούς του, πολλαπλασιάζοντάς τη.

Το κλίμα της πλατφόρμας είναι μονίμως εμετικό και αρνητικό, αφού όποια στιγμή και αν το επισκεφθεί κάποιος, όποιο χάσταγκ και αν ακολουθήσει, θα συναντήσει συγκεντρωμένα όλα τα κατακάθια της κοινωνίας, να σχολιάζουν προσβλητικά, επικριτικά και αντιπαραγωγικά, συνήθως πίσω από τον μανδύα ενός ψεύτικου προφίλ που φέρει κάποιο γελοίο όνομα.

Το Twitter είναι ένα «πεδίο μάχης» μεταξύ ακραίων στοιχείων, που υπό το πρίσμα κάποιου τυχαίου επίκαιρου γεγονότος, βρίσκουν αφορμή να ξεσπάσουν οι μεν το μίσος τους στους δε, και αντίστροφα.

Μη ξεχνάμε πως είναι και η πηγή της νέας μόδας των «cancel», βάσει της οποίας, όποιος λέει κάτι αντίθετο με τις προσωπικές μας απόψεις, πρέπει να “ακυρώνεται”, να καταστρέφεται, να ψοφά και να στέλνεται στο πυρ το εξώτερο.

 

Και αυτό δυστυχώς δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Η συγκεκριμένη κατάσταση συντηρείται εδώ και χρόνια στο Twitter, σε παγκόσμια κλίμακα.

Είναι προφανές, έτσι θέλω να πιστεύω τουλάχιστον, ότι το όραμα των δημιουργών του, όταν το έφτιαχναν, δεν ήταν ακριβώς αυτό.

 

 

Η πρόσφατη εξαγορά του από τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, έρχεται να “ταράξει” αυτές τις ισορροπίες που διατηρούνται τόσα χρόνια, κυρίως λόγω των ριζικών αλλαγών που έχει υποσχεθεί πως θα πραγματοποιήσει στη δομή και τον τρόπο λειτουργίας της.

Ο Έλον Μασκ έχει καταλάβει πως το δίκτυο “κολυμπάει” στη σαθρότητα και τη σήψη, και έχει προαναγγείλει κάποιες μεταρρυθμίσεις που όμως δεν έχουν ξεκάθαρο πρόσημο.

 

Ο επιχειρηματίας έχει δεσμευτεί πως θα μεταμορφώσει την πλατφόρμα σε ένα «εργαλείο έκφρασης της ελευθερίας του λόγου», μειώνοντας τη λογοκρισία και “χαλαρώνοντας” τους κανονισμούς. Ενώ σε πρώτη ανάγνωση κάτι τέτοιο φαντάζει μάλλον θετικό, εν τέλη μία στρεβλή εφαρμογή της παραπάνω υπόσχεσης μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση ακόμη περισσότερο, αφού το χάος του μίσους που ήδη επικρατεί, θα ενταθεί με τις “ευλογίες” του ιδιοκτήτη.

Μία ολοκληρωτική «ελευθερία του λόγου» στο διαδίκτυο, άνευ όρων, είναι μάλλον κακή ιδέα, όσο αντιδημοκρατικό και αν ακούγεται αυτό.

Και μόνο η σκέψη πως ακροδεξιοί και ακροαριστεροί θα έχουν «βήμα» για να προωθούν τις αναχρονιστικές και εξτρεμιστικές τάσεις και απόψεις τους, χωρίς φίλτρα και συνέπειες, είναι αρκετή για να δικαιολογήσει τις αμφιβολίες.

 

 

Μάλιστα, η ίδια η εταιρία αναγκάστηκε σήμερα να επικοινωνήσει με διάφορες μεγάλες πολυεθνικές, σχετικά με αυτό το ζήτημα, προκειμένου να τους… καθησυχάσει πως αυτό δεν θα συμβεί, αφού είναι ευνόητο ότι καμία υπηρεσία και κανένα προϊόν δεν θέλει να διαφημίζεται δίπλα σε έναν ορυμαγδό ρατσιστικού και βίαιου περιεχομένου.

 

Ο Μασκ δήλωσε, επίσης, ότι προτίθεται να απομακρύνει τα spam bots, δηλαδή τους πλαστούς λογαριασμούς που παράγουν ενοχλητικές και επαναλαμβανόμενες δημοσιεύσεις, από την ιστοσελίδα. Δεν ξεκαθάρισε, όμως, αν απευθύνεται μόνο στους αυτοματοποιημένους, ή και στους «χειροκίνητους», που συνήθως πρόκειται για κομματόσκυλα που φτιάχνουν δεκάδες προφίλ για να υποστηρίξουν τη φιλοσοφία της παράταξής τους, τακτική η οποία χρησιμοποιείται ευρέως και στην Ελλάδα, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

 

 

Αξιοσημείωτη είναι και η πρότασή του για χρήση ανοιχτού-κώδικα αλγορίθμων στον μηχανισμό της πλατφόρμας, για λόγους διαφάνειας. Ωστόσο, κάποιος καχύποπτος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως αυτό δεν εξασφαλίζει απαραίτητα την αδιάβλητη λειτουργία της.

 

Τέλος, προγραμματική εξαγγελία του ιδρυτή των Tesla και SpaceX αποτέλεσε και η ταυτοποίηση των χρηστών, σκέψη αρκετά τολμηρή για τη σημερινή εποχή, αν σκεφτεί κανείς και τον χαμό γύρω από την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Παρ’ όλα αυτά, όσο δυσάρεστο και αν ακούγεται ένα ενδεχόμενο “φακέλωμα”, είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε αποτελεσματικά από τους ψεύτικους λογαριασμούς και τη χαώδη προπαγάνδα.

 

 

Το μέλλον, μόνο, θα δείξει το πραγματικό αντίκτυπο των παραπάνω ενεργειών, εφόσον φυσικά εφαρμοστούν.

Το μόνο σίγουρο, είναι πως το Twitter δεν αντέχει άλλη σαπίλα, γιατί κάποια στιγμή θα καταρρεύσει.

 

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Reuters

Σημείωση: Απαγορεύεται από το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας η καθ' οποιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση / ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)