Τι είναι το VPN; Το χρειάζομαι;

254 0


Με αφορμή την πρόσφατη προσθήκη δωρεάν υπηρεσίας VPN στον Microsoft Edge, ας δούμε με απλά λόγια τι είναι το VPN, όπως και να αξιολογήσουμε εάν πράγματι το χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας.

 

Το VPN (Virtual Private Network) είναι ένα Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο, που συνήθως μεσολαβεί μεταξύ της σύνδεσης ενός υπολογιστή με το διαδίκτυο.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία εκτροπή, αφού αντί η συσκευή μας να ανταλλάξει πακέτα απευθείας με τον εκάστοτε απομακρυσμένο υπολογιστή, συνδέεται πρώτα στο VPN, και έπειτα από εκεί πραγματοποιεί τα δημόσια αιτήματά της.

Συμβάλλει στη διασφάλιση της ιδιωτικότητας και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, αφού αποκρύπτει και κρυπτογραφεί τα πραγματικά στοιχεία του χρήστη που αλληλεπιδρά με έναν εξωτερικό διακομιστή στο ίντερνετ, αντικαθιστώντας τα με αυτά του εικονικού δικτύου που έχει στηθεί.

 

Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό, ας δούμε το παρακάτω παράδειγμα:

Έστω ότι βρίσκομαι στην Ελλάδα, και επισκέπτομαι μία ιστοσελίδα από τον προσωπικό μου υπολογιστή στο σπίτι.

Κατά τη σύνδεσή μου στην ιστοσελίδα, θα μεταφερθούν σε αυτή τα πραγματικά μου στοιχεία, όπως η διεύθυνση IP μου, η χώρα και η πόλη μου, κτλ.

Εάν, όμως, συνδεθώ στην ιστοσελίδα μέσω VPN, θα μεταφερθούν σε αυτή τα ηλεκτρονικά στοιχεία του VPN, και επομένως η διεύθυνση IP, η χώρα, η πόλη και όλα τα υπόλοιπα δεδομένα που θα αντληθούν από τον απομακρυσμένο server, δεν θα είναι τα δικά μου.

Δηλαδή, αν χρησιμοποιήσω, για παράδειγμα, κάποιο γερμανικό VPN, τα «ίχνη» που θα “αφήνω” στο διαδίκτυο θα αντικατοπτρίζουν κάποιον υπολογιστή που βρίσκεται στη Γερμανία.

 

Οι χρήσεις των VPN είναι πολλές.

Πολλοί τα προτιμούν απλώς για διακριτικότερο σερφάρισμα, άλλοι για να αποκτήσουν πρόσβαση σε περιεχόμενο που είναι αποκλεισμένο στη χώρα τους, ενώ, όπως θα ήταν και αναμενόμενο, κάποιοι τα εκμεταλλεύονται για παράνομες δραστηριότητες.

 

Ένα προηγμένο VPN με ισχυρή κρυπτογράφηση και πολλαπλές εκτροπές διαφορετικών δικτύων, είναι ικανό να προστατέψει κατά ένα μεγάλο ποσοστό, αν όχι πλήρως, την πραγματική ταυτότητα κάποιου στο ίντερνετ.

 

Τα VPN προσφέρονται σε μορφή συνδρομητικής υπηρεσίας από διάφορες εταιρίες πληροφορικής, και σχεδόν αποκλειστικά επί πληρωμή, με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις δωρεάν δοκιμαστικής περιόδου, ή σημαντικά περιορισμένου όγκου δεδομένων.

 

Για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, το VPN δεν είναι απαραίτητο. Εάν, ωστόσο, θέλετε η ψηφιακή σας εμπειρία να γίνει περισσότερο ιδιωτική και οι ηλεκτρονικές σας λεπτομέρειες να μείνουν μακριά από τυχόν αδιάκριτα βλέμματα τρίτων, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να το εντάξετε στην διαδικτυακή περιήγησή σας.

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Stealth Settings

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)