Αδιανόητο πρόστιμο 1,2 δισεκατομμυρίων Ευρώ στην Meta για παραβίαση του GDPR

77 0


Κάθε ρεκόρ σπάει το νέο πρόστιμο που επιβλήθηκε στην μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, λόγω παράτυπων ενεργειών που δεν συμβαδίζουν με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

 

Ειδικότερα, η χρηματική ποινή, που αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 1,2 δισεκατομμυρίων Ευρώ, επιβλήθηκε από τους αρμόδιους ρυθμιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αφορά την πάγια τακτική της Meta να μεταφέρει τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών της σε διακομιστές που βρίσκονται στην Αμερική.

Η Ιρλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων απεφάνθη πως κάτι τέτοιο συμβαίνει «χωρίς να διευθετηθούν οι κίνδυνοι για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ευρωπαίων χρηστών», και συνεπώς παραβιάζει τους κανονισμούς του GDPR.

 

Το συγκεκριμένο πρόστιμο αποτελεί μακράν το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί παγκοσμίως για υπόθεση προσωπικών δεδομένων, ξεπερνώντας εκείνο των 746 εκατομμυρίων στην Amazon, το 2021.

 

Ο τεχνολογικός κολοσσός του Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει αναφέρει και παλαιότερα πως η αποστολή των ευρωπαϊκών δεδομένων σε αμερικανικούς servers είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των στοχευμένων διαφημίσεων που υποστηρίζει, και μάλιστα συνιστούσε την αιτία για τις περσινές “απειλές” της Meta περί κλεισίματος των δημοφιλών κοινωνικών της δικτύων, Facebook και Instagram, στην Ευρώπη, εάν υποχρεωθεί να την σταματήσει.

 

Εκτός από την επιβολή του ασύλληπτου προστίμου, η Meta θα πρέπει και να συμμορφωθεί με το ισχύον νομικό πλαίσιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα αναγκαστεί να παύσει τόσο τις μελλοντικές μεταφορές δεδομένων μεταξύ των δύο ηπείρων εντός 5 μηνών, όσο και να διαγράψει όσα ευρωπαϊκά δεδομένα βρίσκονται ήδη αποθηκευμένα στην Αμερική, εντός 6 μηνών.

Παρόλα αυτά, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η διαταγή αφορά μόνο την πλατφόρμα του Facebook, και όχι αυτή του Instagram ή του WhatsApp.

 

Επιπλέον, πληροφορίες κάνουν λόγο για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, προκειμένου να αλλάξουν οι κανονισμοί αμφίδρομης μεταφοράς δεδομένων, προφανώς προς όφελος της εταιρείας και πριν από τη λήξη της διπλής προθεσμίας που έχει οριστεί.

 

Η Meta, από την πλευρά της, χαρακτηρίζει το πρόστιμο «αδικαιολόγητο» και «αχρείαστο», ενώ τόνισε πως «χιλιάδες» ακόμη εταιρείες λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο.

 

εικόνα άρθρου: Reuters

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)