Αποκλειστικό: Χαμός από τραπεζικές ηλεκτρονικές απάτες, νέο πλαστό email

303 0


Δεν έχουν τελειωμό τα περιστατικά Phishing τον τελευταίο καιρό στην χώρα μας.

 

Μετά την προηγούμενη δημοσιοποίηση μεγάλης απόπειρας ηλεκτρονικής εξαπάτησης μέσω πλαστού email, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα από το internal.gr , οι επιτήδειοι φαίνεται πως συνεχίζουν τη δράση τους ακάθεκτοι, με σκοπό την κλοπή χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς.

 

Με παρόμοια μεθοδολογία, και χρησιμοποιώντας μάλιστα ως “βιτρίνα” τους το ίδιο τραπεζικό ίδρυμα και αυτή τη φορά, την Alpha Bank, οι απατεώνες στέλνουν μαζικά παραπλανητικά emails, με ένα πιο πειστικό σενάριο αυτή τη φορά.

 

Όπως θα δείτε και στο αποκλειστικό στιγμιότυπο του internal.gr , το μήνυμα που φέρει τίτλο «Επείγουσα Ειδοποίηση» αναφέρει υποτιθέμενη παρατήρηση πολλών συνδέσεων από άγνωστη τοποθεσία, στον λογαριασμό ebanking του παραλήπτη. Ζητάει από τον κάτοχο να ακολουθήσει «αμέσως» τον σύνδεσμο που παρατίθεται, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η γνησιότητά του και να μην κλειδωθεί.

 

 

Χρησιμοποιώντας το φόβητρο της προσωπικής περιουσίας που κινδυνεύει να χαθεί, οι δημιουργοί της συγκεκριμένης κομπίνας προσπαθούν να πείσουν τους αποδέκτες του mail να δράσουν γρήγορα, ώστε να μην έχουν και το χρονικό περιθώριο να σκεφτούν πιο καθαρά και να ελέγξουν την κατάσταση.

 

Όπως και τη προηγούμενη φορά, έτσι και τώρα έγινε προσπάθεια πιστής αναπαράστασης ενός επίσημου μηνύματος από την συγκεκριμένη τράπεζα, ωστόσο όχι με μεγάλη επιτυχία.

Πρώτα απ’ όλα, το όνομα του αποστολέα αναγράφεται ως “Alpha BanK” , με κεφαλαίο το τελευταίο γράμμα, κάτι που δεν προβλέπεται σε επίσημη επικοινωνία με την Alpha Bank και προμηνύει ότι πρόκειται για απάτη.

Επιπλέον, παρατηρούμε ότι σε κάποια σημεία του email, ακόμα και στον ίδιο τον υπερσύνδεσμο, χρησιμοποιείται χωρίς λόγο η αγγλική γλώσσα, κάτι που επίσης δεν συνηθίζεται από τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.

 

Τι γίνεται, λοιπόν, αν πατήσετε στον υπερσύνδεσμο;

Θα μεταφερθείτε σε μία παραπλανητική ιστοσελίδα, η οποία έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να σας πείσει ότι αποτελεί ιδιοκτησία της τράπεζάς σας, με απώτερο σκοπό να εισάγετε εκεί τα στοιχεία σύνδεσης του ebanking σας.

Φυσικά, ο συγκεκριμένος ιστότοπος θα είναι ψεύτικος, και ουδεμία σχέση θα έχει με την Alpha Bank, ή την οποιαδήποτε τράπεζα κατά περίπτωση.

Αυτή είναι η μέθοδος Phishing.

 

Εάν έχετε λάβει το παραπάνω email, ή κάποιο παρόμοιο, μην ανησυχείτε.

Τα συγκεκριμένα μηνύματα αποστέλλονται τυχαία, σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και σε άτομα που δεν είναι πελάτες της εν λόγω τράπεζας.

Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε, ή μάλλον να μην κάνετε, είναι να μην πληκτρολογήσετε τα στοιχεία σύνδεσης του λογαριασμού ebanking σας, στη σελίδα που οδηγεί αυτός ο σύνδεσμος.

Καλό θα ήταν να μην τον πατήσετε καν, καθώς πολλές φορές τέτοιοι ιστότοποι μπορεί να κρύβουν και ιούς, μέσω λήψης αρχείων που μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την επίσκεψή σας.

 

!UPDATE : Και τρίτο παραπλανητικό email! Μάθετε περισσότερα.

 

!!UPDATE : Νέο πλαστό email, το τέταρτο κατά σειρά! Μάθετε περισσότερα.

 

!!!UPDATE : Πέμπτο ψεύτικο email στοχεύει πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς! Μάθετε περισσότερα.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)